Σταδιακή άρση των μέτρων συζητούν οι “ειδικοί”: Απόκριες και.. γήπεδα στο τραπέζι

Μέτρα

Επί τάπητος θα βρεθούν σήμερα όλα τα ενδεχόμενα για την αποκλιμάκωση των μέτρων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Τα ζητήματα τα οποία θα τεθούν στο τραπέζι μεταξύ άλλων είναι η αύξηση στην πληρότητα των γηπέδων και η διεξαγωγή των καρναβαλιών.

«Πράσινο φως» από τους ειδικούς

Σε αυτό το μήκος κύματος κινούνται οι απόψεις των επιστημόνων, οι οποίοι δίνουν το «πράσινο φως» για την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Άλκης Βατόπουλος μεταξύ άλλων εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η πορεία της επιδημίας να είναι τέτοια ώστε να μπορέσουμε σιγά σιγά να άρουμε τους περιορισμούς, τουλάχιστον όσον αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους».

Στάση αναμονής από την κυβέρνηση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM είπε: «νομίζω ότι σταδιακά θα πάμε σε μια αποκλιμάκωση. Περιμένουμε την Επιτροπή που σταθμίζει συνεχώς τα δεδομένα και σε ότι έχει μείνει από αυτούς τους περιορισμούς που μπήκαν στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς.

«Θυσιάζονται» οι Απόκριες για να κάνουμε Πάσχα στο χωριό;

Οι ειδικοί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εκτιμούν ότι θα πρέπει να «θυσιαστούν» οι Απόκριες και οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του σχεδιασμού για πλήρη άρση όλων των μέτρων μέχρι τις διακοπές του Πάσχα.

Από την πλευρά του ο κ. Βατόπουλος υποστήριξε ότι: «είναι μια δύσκολη απόφαση που πρέπει να συνυπολογίσουμε αφενός τον προφανή κίνδυνο διασποράς που ο συνωστισμός, το τραγούδι και ο χορός στο καρναβάλι θα προκαλέσει, με το κόστος στην κοινωνία» και πρόσθεσε: «ένα καρναβάλι προφανώς θα προκαλέσει συνωστισμό ανθρώπων. Ο συνωστισμός θα φέρει κρούσματα, αυτά θα φέρουν νόσο και επομένως και βαριά περιστατικά».

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών στις αρχές Μαρτίου και πρόσθεσε πως στη συνέχεια τα πράγματα θα πάνε πολύ καλά. Μάλιστα, αναφορικά με το Πάσχα, τόνισε πως «η ουσία είναι ότι θα σουβλίσουμε αρνί».

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας για το θέμα αυτό στον ΣΚΑΪ 100.3, ανέφερε ότι θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες από τους ειδικούς, υπογραμμίζοντας, ότι οι μεγάλες συγκεντρώσεις προκαλούν ανησυχία.

Αύξηση του αριθμού των φιλάθλων στα γήπεδα

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης αναμένεται να εξεταστεί και το ζήτημα της αύξησης του ορίου φιλάθλων στα γήπεδα. Πάντως σε αυτόν τον τομέα, ο κ. Βατόπουλος επεσήμανε ότι «θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως θα έχουν διαμορφωθεί αυτές τις ημέρες για να αποφασιστεί αν τυχόν είναι ασφαλές να αυξηθεί η χωρητικότητα στα γήπεδα».

Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη φάση χαλάρωσης των μέτρων για τον κορωνοϊό, οι περιορισμοί στα γήπεδα παρέμειναν σε ισχύ, δηλαδή στο 10%, με ανώτατο όριο τους 1.000 φιλάθλους, παρά τις αντιδράσεις των επαγγελματικών αθλητικών σωματείων.