Στα κατεχόμενα σήμερα ο Ερντογάν

Σήμερα και αύριο (12 και 13/6), ο Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει τις πρώτες του επισκέψεις στο εξωτερικό μετά την εκλογή του ως πρόεδρος.

Πρώτος σταθμός σήμερα τα κατεχόμενα 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τ/Προεδρίας, κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην «ΤΔΒΚ», θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τα βήματα που πρέπει να γίνουν προς όλες τις κατευθύνσεις όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις και θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο νησί με τις περιφερειακές και παγκόσμιες διαστάσεις του.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα συναντηθεί με τον ΤΚ ηγέτη Ερσίν Τατάρ και σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ θα στείλει μηνύματα για το Κυπριακό και για τον οδικό χάρτη στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν καταδεικνύει τη σημασία και την αξία που αποδίδει η Τουρκία στην “ΤΔΒΚ” ενόψει του εμπάργκο, της απομόνωσης και των εμποδίων που μας επιβάλλει ο κόσμος», δήλωσε στο Anadolu ο ΤΚ ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξή του στο γραφείο του στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Τονίζοντας τη σημασία της επίσκεψης Ερντογάν τη Δευτέρα, ο Τατάρ είπε ότι το ταξίδι θα στείλει ένα μήνυμα στον κόσμο ότι η «”ΤΔΒΚ” είναι ένα κράτος». Ο Τατάρ, χαιρέτισε επίσης την επανεκλογή του Ερντογάν τον περασμένο μήνα, υπογραμμίζοντας ότι η νίκη του έδειξε την αποδοχή του κοινού για τις πολιτικές του. «Η Τουρκία και η “ΤΔΒΚ” είχαν πάντα μια ιδιαίτερη σχέση,» είπε, προσθέτοντας ότι «οι Τουρκοκύπριοι βλέπουν τον εαυτό τους ως αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού έθνους».

Εν τω μεταξύ ο φερόμενος «υπουργός Εξωτερικών της “ΤΔΒΚ”» Ταχσίν Ερτουρούογλου είπε ότι η επίσκεψη του Ερντογάν στο νησί επιβεβαιώνει τη σημασία «της μοναδικής σχέσης μεταξύ της Τουρκίας και της “ΤΔΒΚ”», και ότι «τονίζει για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα της Δημοκρατίας της Τουρκίας να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και να υποστηρίξει την πολιτική αναγνώρισης της “ΤΔΒΚ”».

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Τατάρ και θα δεχθεί τον φερόμενο «Πρωθυπουργό της “ΤΔΒΚ”», Ουνάλ Ουστούνελ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψη . Στην ατζέντα της επίσκεψης βρίσκονται οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και πιθανά μελλοντικά βήματα στο Κυπριακό.