Σπίτι του κι ο διοικητής της ΕΥΠ μετά από τον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού

Ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, υπέβαλε την παραίτησή του νωρίτερα και αυτή έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό.

Η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού:

«Ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, υπέβαλε την παραίτησή του. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό».

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες επί του πιεστηρίου παραιτήθηκε και ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων.

Το ερώτημα πλέον μετά το μπαράζ των εξελίξεων είναι αν μπορεί η υπόθεση να εξελιχθεί σε νέο “Βατοπαίδι” που έριξε την κυβέρνηση Καραμανλή;

Η παραίτηση Δημητριάδη

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού του κ. Γρηγόρη Δημητριάδη, αφορά χειρισμούς της ΕΥΠ, όσον αφορά νόμιμη επισύνδεση (παρακολούθηση κατόπιν αδείας του αρμοδίου εισαγγελέως) του τηλεφώνου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, κ. Νίκου Ανδρουλάκη, όταν ήταν ακόμη ευρωβουλευτής.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η παραίτηση του κ. Δημητριάδη έχει ως στόχο την αποσύνδεση της υπόθεσης των υποκλοπών από το Μέγαρο Μαξίμου. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης επισημαίνουν πως τόσο η κυβέρνηση όσο και ο παραιτηθείς ουδεμία σχέση έχουν με την υπόθεση Ανδρουλάκη.

Ωστόσο, όπως όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, μέσα σε ένα κλίμα τοξικότητας, τα πράγματα θα ήταν εξαιρετικά δυσλειτουργικά και για την κυβέρνηση και για τον ίδιο τον κ. Δημητριάδη. Σε αυτό το πλαίσιο σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό υπέβαλε την παραίτησή του.

Η παραίτηση Κοντολέων

Ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή.

Νέος Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής.

Να θυμίσουμε πως ο διοικητής της ΕΥΠ είχε βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης μετά από την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών με αντικείμενο τις καταγγελίες του Νίκου Ανδρουλάκη ότι κάποιοι επιχείρησαν να τον παρακολουθήσουν με λογισμικό που επιχείρησαν να εγκαταστήσουν παράνομα στο κινητό του τηλέφωνο.

Αρχικά αποδόθηκε στον Παναγιώτη Κοντολέων, ότι άφησε να εννοηθεί ότι η παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη έγινε κατόπιν εντολής κάποιας ξένης υπηρεσίας. Η κυβερνώσα παράταξη έσπευσε να υποστηρίξει ότι κάτι τέτοιο δεν ειπώθηκε ποτέ, ωστόσο ο δημοσιογράφος με σειρά αναρτήσεων στο Twitter έθεσε ερωτήματα στην κυβέρνηση για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, ενώ έκανε λόγο και για νέες αποκαλύψεις.

Περίεργες συμπτώσεις

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” ο δημοσιογράφος Θοδωρής Χονδρόγιαννος μίλησε αναλυτικά για τον ρόλο του Γρηγόρη Δημητριάδη, γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού αλλά και ανιψιού του κ. Μητσοτάκη

Ζήτημα διαφάνειας και δημοκρατίας στη χώρα εγείρει το θέμα της στοχοποίησης μέσω Predator ενός δημοσιογράφου και ενός πολιτικού αρχηγού, ανέφερε ο κ. Χονδρόγιαννος, με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις των Reporters United στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Ο κ. Χονδρόγιαννος μίλησε αναλυτικά για τον ρόλο του Γρηγόρη Δημητριάδη, γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού αλλά και ανιψιού του κ. Μητσοτάκη, μέσω της ίδρυσης εταιρειών που εμπλέκονται με την Intellexa, η οποία εμπορεύεται το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Σημείωσε επίσης ότι σε ερώτηση προς τον κ. Δημητριάδη, ο ίδιος αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με παράνομη δραστηριότητα και με τις παρακολουθήσεις…

Όπως σχολίασε ο δημοσιογράφος, εγείρονται πολλά καίρια ερωτήματα και παρατηρούνται πολλές συνδέσεις και πολλές συμπτώσεις. «Ποιος μπορεί να παγίδευσε τον δημοσιογράφο Κουκάκη τον οποίο παρακολουθούσε η ΕΥΠ και ποιος μπορεί να επιχείρησε να παγιδεύσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρουλάκη», αναρωτήθηκε ο κ. Χονδρόγιαννος και πρόσθεσε: «Δεν είναι μόνο ζήτημα προστασίας του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών… Αλλά το γεγονός ότι στοχοποιείται μέσω Predator ένας δημοσιογράφος και ενός πολιτικός αρχηγός θέτει ζήτημα διαφάνειας και δημοκρατίας.

Έχουμε ένα παράνομο λογισμικό υποκλοπών που αποδεδειγμένα λειτουργεί στην Ελλάδα και κατά στόχων. Πουλάει αποκλειστικά σε κράτη. Έχουμε στοχοποίηση ενός πολιτικού αρχηγού, χακάρισμα ενός δημοσιογράφου που παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ. Να μας πει η κυβέρνηση ποιος το χρησιμοποιεί… αν όχι η ίδια. Δεν ξέρει η κυβέρνηση ποιος το χρησιμοποιεί;», κατέληξε.