Σπάει τα «κοντέρ» το πετρέλαιο με το μπρεντ κοντά στα 140 δολάρια

πετρέλαιο

Οι τιμές «απογειώνονται» από την επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η εισαγωγή του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ

Ιστορικό υψηλό πλησίασε σήμερα Δευτέρα το αργό πετρέλαιο τύπου μπρεντ, λίγη ώρα μετά την έναρξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων.

Συγκεκριμένα, η τιμή του βαρελιού πλησίασε νωρίτερα τα 140 δολάρια, παίρνοντας ώθηση από την επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και τη σχεδόν πλήρη αναστολή των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου, καθώς και το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η εισαγωγή του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, όπως ανέφερε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

«Σταματήστε να αγοράζετε ρωσικό πετρέλαιο» αξίωσε, στο μεταξύ, χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, αντιδρώντας στην αγορά από τη Shell 100.000 τόνων ρωσικού πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι η υψηλότερη τιμή που έχει φθάσει ποτέ ήταν στα 147,5 δολάρια το βαρέλι, τον Ιούλιο του 2008.

Όπως μεταδίδει το αμερικανικό CNBC, το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 9% στα 126,05 δολ/βαρέλι, ενώ το βράδυ της Κυριακής άγγιξε και τα 130 δολάρια – το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Αυτή την ώρα είναι στα 126,24 δολάρια/βαρέλι με άνοδο 10,56%.

Το μπρέντ ενισχύεται κατά 10,19% στα 130,17 δολ/βαρέλι ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας εκτινάχθηκε στα 139,13 δολ/βαρέλι.

«Το πετρέλαιο ενισχύεται λόγω της προοπτικής επιβολής ενός εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου και των προϊόντων του», αναφέρει ο Τζον Κίλντουφ της Again Capital.

«Οι ήδη υψηλές τιμές της βενζίνης αναμένεται να συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Οι τιμές σε κάποιες πολιτείες της Αμερικής θα φτάσουν στα 5 δολάρια εξαιρετικά γρήγορα», ανέφερε.

Και στη χώρα μας, πάντως, ήδη από χθες, σε πρατήρια της Αθήνας εντοπίστηκαν τιμές στα 2 ευρώ ανά λίτρο.

Πηγή: newmoney.gr