Σουηδία: Θα παραδώσει το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας ως τώρα στην Ουκρανία

Ο υπουργός Άμυνας Παλ Γιόνσον είπε ότι το νέο πακέτο στρατιωτικού εξοπλισμού περιλαμβάνει ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας και πυρομαχικά από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας

Η Σουηδία θα παραδώσει νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους 287 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ουλφ Κρίστερσον. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο στρατιωτικής βοηθείας μέχρι σήμερα και θα περιλαμβάνει ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.

«Είναι ένα μεγαλύτερο πακέτο στρατιωτικής υποστήριξης από ό,τι και τα οκτώ προηγούμενα πακέτα μαζί», είπε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον σε συνέντευξη Τύπου. «Είναι το μεγαλύτερο που έχουμε κάνει και ακολουθούμε ακριβώς τη λίστα προτεραιοτήτων της Ουκρανίας με αυτά που οι ίδιοι πιστεύουν ότι χρειάζονται τώρα», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι προηγούμενη συνεισφορά αμυντικού εξοπλισμού από τη Σουηδία, η οποία έχει υποβάλει αίτηση για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μαζί με τη γειτονική της Φινλανδία, κυμαινόταν από απλό εξοπλισμό -όπως κράνη και στρατιωτική εξάρτυση– έως αντιαρματικά ρουκετοβόλα και πυραύλους.

Ο υπουργός Άμυνας Παλ Γιόνσον είπε ότι το νέο πακέτο στρατιωτικού εξοπλισμού περιλαμβάνει ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας και πυρομαχικά από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, τα οποία είναι πολύ απαραίτητα για την υπεράσπιση της Ουκρανίας απέναντι σε μια ανηλεή πυραυλική επίθεση από τη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες.

Η προηγούμενη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Σουηδίας, η οποία έχασε από τον δεξιό-ακροδεξιό συνασπισμό του Κρίστερσον στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, είχε συμφωνήσει σε αρκετές δόσεις βοήθειας προς την Ουκρανία, τόσο στρατιωτική όσο και ανθρωπιστική, αξίας πάνω από 1 δισεκατομμύριο κορωνών.

Το σύστημα πυροβολικού Archer ήταν ψηλά στη λίστα επιθυμιών της Ουκρανίας για αρκετό καιρό, αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στο νέο πακέτο βοήθειας, αν και ο Γιόνσον δεν το απέκλεισε για το μέλλον και είπε ότι θα υπάρξει περισσότερη υποστήριξη.

Ο Κρίστερσον είπε επίσης ότι η σουηδική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σχετικά με την πτώση πυραύλου στην Πολωνία κοντά στα ουκρανικά σύνορα χθες Τρίτη και ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για να σχηματιστεί μια σαφέστερη εικόνα του τι συνέβη.