Σουηδία: Η δεξιά συμμαχία κέρδισε τις εκλογές – Παραιτείται από πρωθυπουργός η Μαγκνταλένα Άντερσον

Η Σοσιαλδημοκρατική πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, αποδέχτηκε την ήττα της την Τετάρτη μετά από μια σκληρή εκλογική διαδικασία, από την οποία αναδείχθηκε νικήτρια η συμμαχίας των τεσσάρων κομμάτων της δεξιάς και πρώτα στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

«Στο κοινοβούλιο, έχουν πλεονέκτημα μίας ή δύο εδρών. Είναι ισχνή πλειοψηφία, αλλά είναι πλειοψηφία», είπε ο Άντερσον σε συνέντευξη Τύπου, δηλώνοντας ότι την Πέμπτη θα ζητήσει από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου να την απαλλάξει από τα καθήκοντά της ως πρωθυπουργός.

Έως το Σαββατοκύριακο η ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων των εκλογών στη Σουηδία

Ο Ulf Kristersson, ηγέτης του Κόμματος των Μετριοπαθών, είναι ο υποψήφιος της δεξιάς για πρωθυπουργός.

«Θα ξεκινήσω τώρα το έργο για το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης που θα μπορεί να υλοποιήσει τα πράγματα, μια κυβέρνηση για όλη τη Σουηδία και όλους τους πολίτες», είπε ο Kristersson στους δημοσιογράφους.

Οι μετριοπαθείς, οι Σουηδοί Δημοκράτες, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι είχαν προβάδισμα μίας έδρας μετά τις εκλογές της Κυριακής, αλλά φαινόταν ότι θα λάβουν 176 έδρες στο κοινοβούλιο των 349 εδρών έναντι των 173 εδρών της κεντροαριστεράς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Το αποτέλεσμα δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη επίσημα, πράγμα που πιθανότατα θα γίνει μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Οι εκλογές σηματοδοτούν ένα ορόσημο στη σουηδική πολιτική με τους Σουηδούς Δημοκράτες, τους οποίους απέφευγαν όλα τα μεγάλα κόμματα όταν μπήκαν για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο το 2010, να βρίσκονται πλέον στο κατώφλι της απόκτησης επιρροής στην κυβερνητική πολιτική.