SOS στην Κρήτη: Γεμίζει η ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ με τα δεκάδες τροχαία

SOS στην Κρήτη

Δραματική έκκληση για προσοχή και πιο συνετή οδήγηση απευθυνεί ο υποδιοικητής του ΠΑΓΝΗ, Στέλιος Κτενιαδάκης, αναφερόμενος στα τροχαία στην Κρήτη.

«Όσο οδυνηρά μάθαμε να μετράμε τους νεκρούς και τους νοσηλευμένους από Covid19 έτσι κάθε μέρα πρέπει να μετράμε τους νεκρούς μας και τους νοσηλευμένους βαριά από τη μάστιγα των τροχαίων…..

Ακολουθεί η ανάρτηση:

«Κάθε μέρα νεκροί και τραυματίες. Η ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ 50% νοσηλείες σε σχέση με πέρυσι. Οικογένειες μέσα στην απόγνωση.

Όσο οδυνηρά μάθαμε να μετράμε τους νεκρούς και τους νοσηλευμένους από Covid19 έτσι κάθε μέρα πρέπει να μετράμε τους νεκρούς μας και τους νοσηλευμένους βαριά από τη μάστιγα των τροχαίων. Κάθε μέρα να ακούμε τι συνέβη και πόσοι χάθηκαν.

«Μπας και καταλάβουμε ότι δεν οδηγούμε μηχανάκι με παντόφλα, ότι δεν παρκάρουμε στο αντίθετο ρεύμα για να πάρουμε καφέ, ότι δεν οδηγούμε ένα αμάξι χωρίς λάστιχα,

ότι δεν φοράμε τη ζώνη μόλις δούμε τροχαία, ότι δεν κάνουμε αναστροφή στη διπλή γραμμή, ότι δεν είμαστε μάγκες όταν μπαίνουμε σφήνα στην ουρά».

Μην ρωτάτε τι φταίει. Σε ένα ατύχημα συμβαίνουν ταυτόχρονα πολλά και συνήθως δεν μαθαίνονται ποτέ. Για τα τροχαία δεν φταίει μόνο ένα πράγμα! Φταίνε οι “άλλες αιτίες”.

Φταίει η αδιαφορία, φταίει έλλειψη τιμωρίας, φταίει η βλακεία, η μαγκιά, το ”έλα μωρέ τώρα”, το ”πέντε λεπτά έκανα” και ”τι σε νοιάζει εσένα ρε”.

Για αυτό κάθε μέρα να μετράμε τους νεκρούς μας, να μετράμε τους βαριά τραυματίες και τα εκατοντάδες ατυχήματα. Να βάλουμε μυαλό αποκλείεται. Ας βάλουμε ζώνη και κράνος. Και ο Θεός βοηθός».

kteniadakis

35 νεκροί στην άσφαλτο μέσα στο 2022

Δυο θανατηφόρα τροχαία μέσα σε λίγες ώρες, δυο χαμένες ζωές που προστίθενται στη λίστα εκείνων που φεύγουν άδικα, κι απρόβλεπτα.

Ένας «παππούς» κι ένας «εγγονός» που η άδικη φυγή τους συνδέει ηλικιακά τρεις γενιές, αλλά που δεν αποτυπώνει όλη την αλήθεια, καθώς ο θάνατος νέων ανθρώπων κυριαρχεί στα φετινά ταυτοτικά χαρακτηριστικά των δυστυχημάτων στους δρόμους της Κρήτης!

35 οι νεκροί απ’ την αρχή της χρονιάς στο νησί, κι ο Αύγουστος δεν είναι ακόμη στα μισά του, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο πρόεδρος του Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.ΤΑ Γιάννης Λιονάκης, σύμφωνα με το cretalive.gr. 

Ο αντίστοιχος αριθμός για όλο το 2021 ήταν 49 θύματα, το 2020 στην Κρήτη είχαμε 30 θανάτους, κι όλοι μαζί κάνουν ένα χωριό σε μόλις τρία χρόνια και με τους ρυθμούς που κακοβαδίζουμε χάνουμε μια κωμόπολη στη δεκαετία!

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δείχνουν επίσης ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο. Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, θανατηφόρο τροχαίο είχε να καταγραφεί για περίπου 5 μήνες, από τα μέσα Μαρτίου, όταν και μέσα σε δυο μέρες είχαμε τα δυο δίπλα δυστυχήματα σε Μεσαρά και Αρκαλοχώρι.

Κι όμως μέσα σε λίγες ώρες αυτή την εβδομάδα, δυο οικογένειες θρηνούν τους ανθρώπους τους.

Και μόνο το γεγονός πως από τους 35 νεκρούς σε τροχαία στην Κρήτη φέτος, οι 18 είναι κάτω από τριάντα χρόνων και οι 10 κάτω από 25, καταλαβαίνει κάποιος πως σκοτώνεται ο ανθός του νησιού κι όλοι μας κάτι δεν κάνουμε καλά!

Ναι σοκαριζόμαστε, ναι ανατριχιάζουμε, ναι ανεγογυρεβόμαστε μπας κι είναι γνωστός ή συγγενής μας, το θύμα της τραγωδίας, αλλά ελάχιστοι συνειδητοποιούμε πως αν δεν αλλάξουμε μυαλά και συνήθειες

– κυρίως τα νέα παιδιά που ανεβαίνουν στη σέλα ή στο κάθισμα του αυτοκινήτου τους και όποιον πάρει ο χάρος – αδιαφορώντας για τον πόνο που απλώνουμε γύρω μας, τότε δεν υπάρχει σωσμός παρά μόνο σκοτωμός!