ΣΟΚ! Ένα βήμα πριν την κατάρρευση τεράστιου παγετώνα!

Στο χείλος της κατάρρευσης με ρυθμό που μπορεί να προκαλέσει καταστροφική άνοδο της στάθμης των ωκεανών κατά μισό μέτρο (!) ανά την υφήλιο ίσως βρίσκεται ένας πελώριος παγετώνας ίσος με το μέγεθος της Φλόριντα στην Ανταρκτική, προειδοποιούν επιστήμονες.

Ενώ οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής και μειώνονται τα επίπεδα των πάγων στην Αρκτική, στο άλλο άκρο της υδρογείου, στην Ανταρκτική, πολύ μεγαλύτεροι παγετώνες με τεράστιες ποσότητες νερού πιστεύεται ότι διατρέχουν τον κίνδυνο κατάρρευσης. Ο παγετώνας Thwaites είναι ένας από τους πέντε της Ανταρκτικής που ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα ως ασταθείς και διπλασίασαν τον ρυθμό απώλειας πάγου σε διάστημα μόλις έξι χρόνων. O εν λόγω παγετώνας καλύπτει έκταση 181.000 τ. χλμ. και αναμένεται να επιταχυνθεί το λιώσιμό του, σύμφωνα με μια νέα μελέτη για την σταθερότητα του στρώματος πάγου της Ανταρκτικής, που δίνεται στη δημοσιότητα λίγες μέρες μετά το SOS που εξέπεμψαν επιστήμονες της NASA για τη δραματική συρρίκνωση των πάγων από άγνωστη αιτία στην Ανταρκτική.

Γράφημα καταγράφει την εκτιμώμενη απώλεια πάγου τις τελευταίες δεκαετίες

Από τη στιγμή που θα περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή, ακόμη κι αν πέσουν οι θερμοκρασίες ανά την υφήλιο, η διαδικασία θα είναι ακατάσχετη και η στάθμη των ωκεανών μπορεί να ανέβει με πολύ ταχύτερους του αναμενομένου ρυθμούς, υπογραμμίζουν ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια, του Nasa Jet Propulsion Laboratory και του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. Τα υπολογιστικά μοντέλα δείχνουν ότι ο εν λόγω παγετώνας βρίσκεται κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή που θα πυροδοτήσει στη συνέχεια την κατάρρευση του στρώματος πάγου της Ανταρκτικής. Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, ο πάγος μόνον από τον παγετώνα Thwaites μπορεί να αυξήσει τη στάθμη των ωκεανών έως και μισό μέτρο μέσα σε ενάμιση αιώνα.