Σλοβενία – εκλογές: Δοκιμασία για την κεντροαριστερή κυβέρνηση η αναμέτρηση

Οι σημερινές προεδρικές εκλογές στη Σλοβενία θεωρούνται δοκιμασία για την κεντροαριστερή κυβέρνηση

Μια από τις πρώτες δοκιμασίες για την κεντροαριστερή κυβέρνηση της Σλοβενίας, του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Γκόλομπ, θεωρούνται οι προεδρικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στη χώρα.

Ο ίδιος διαδέχθηκε στην εξουσία δεξιό εθνικιστή, τον περασμένο Μάιο.

Κανένας από τους επτά υποψήφιους για την προεδρία -αξίωμα με κυρίως συμβολικό χαρακτήρα στην κεντροευρωπαϊκή χώρα- δεν αναμένεται να συγκεντρώσει σήμερα την απαραίτητη απόλυτη πλειοψηφία, το οποίο σημαίνει ότι είναι πιθανό να χρειαστεί δεύτερος γύρος τη 13η Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, επικρατέστερος υποψήφιος είναι ο Ανζέ Λόγκαρ, που θήτευσε ως υπουργός Εξωτερικών στην προηγούμενη κυβέρνηση του Γιάνες Γιάνσα, άλλοτε κομμουνιστή που μετατράπηκε σε σκληροπυρηνικό δεξιό, και οι δυο τους συνδέονται με φιλία.

Οι επικριτές του Γιάνσα, που υπηρέτησε ως πρωθυπουργός τρεις φορές, υποστηρίζουν πως επιδίωκε να περιορίσει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και σέβεται ελάχιστα τις δημοκρατικές αξίες ή το κράτος δικαίου στη Σλοβενία, χώρα μέλος της ΕΕ. Εκδιώχθηκε από την εξουσία από τον Γκόλομπ, που μπήκε πρόσφατα στην πολιτική, στις βουλευτικές εκλογές της άνοιξης.

Οι κάλπες κλείνουν στις 19.00 (τοπική ώρα, 20.00 ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται αργά το βράδυ.