Σκυλακάκης: Επίδομα ρεύματος αλά θέρμανση στη φαρέτρα των μέτρων για το τέλος των επιδοτήσεων

Επιδότηση στα νοικοκυριά που καταναλώνουν ρεύμα για τη θέρμανσή τους και άνοιγμα της ψαλίδας στην κατηγορία των ενεργειακά ευάλωτων ώστε να συμπεριλάβουν και εισοδήματα της μεσαίας τάξης, προβλέπει μεταξύ άλλων το ενεργειακό πακέτο Σκυλακάκη που θα παρουσιαστεί στο τέλος του μήνα.

Πρόκειται για μερικά από τα μέτρα στα οποία έχει καταλήξει η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ σε συνεννόηση και με τη ΡΑΑΕΥ, τα οποία θα εφαρμοστούν από τη νέα χρονιά, που σταματούν οι οριζόντιες επιδοτήσεις. Την ίδια στιγμή, η αγορά προετοιμάζει τους καταναλωτές για αύξηση των τιμολογίων τον επόμενο μήνα, καθώς τα τιμολόγια ηλεκτρισμού που θα ανακοινώσουν σήμερα για τον Νοέμβριο προβλέπεται να ενσωματώσουν την αβεβαιότητα από την κλιμακούμενη ένταση στην Μέση Ανατολή αλλά και το τέλος των 10 ευρώ που επέβαλε η Βουλγαρία για την μεταφορά και διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού  αερίου με στόχο την μείωση της εξάρτησης από το αέριο της Gazprom. 

Στελέχη από την αγορά της προμήθειας μιλούν για διψήφιες αυξήσεις σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο επισημαίνουν ότι όσο ακόμη υπάρχει το δίχτυ προστασίας των επιδοτήσεων αυτές δεν θα επιβαρύνουν δραματικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Κάτι όμως που αναμένεται να αλλάξει από τη νέα χρονιά.

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τους διαθέσιμους πόρους που μέχρι σήμερα χορηγούνται με οριζόντιο τρόπο στην επιδότηση ρεύματος, θα ενισχυθούν οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν για θέρμανση ηλεκτρικό ρεύμα και ήταν το προηγούμενο διάστημα οι αδικημένοι. Δεν είναι σαφές εάν στην ίδια ρύθμιση θα προστεθούν και οι χρήστες φυσικού αερίου, οι οποίοι μέχρι την Άνοιξη, επιδοτούνταν από την ΔΕΠΑ Εμπορίας αλλά και από το κράτος με αποτέλεσμα να απορροφάται ένα κομμάτι της δαπάνης των δυσθεώρητων τιμών.

Στο ίδιο καλάθι, πρόκειται να ενταχθεί και το ειδικό τιμολόγιο για τους  πολύτεκνους, τους οποίους η κυβέρνηση ξαναβάζει στο «τρένο» των ενισχύσεων που είχε βγάλει ο ΣΥΡΙΖΑ και είχαν κερδίσει την επιστροφή τους με απόφαση του ΣτΕ.

Το ειδικό τιμολόγιο

Το ΥΠΕΝ προχωρεί όμως και σε μια μεγάλη ανατροπή στα τιμολόγια ρεύματος εισάγοντας μια νέα κατηγορία, ανάμεσα στην χρωματική παλέτα των τιμολογίων που έχει καταρτίσει η ΡΑΑΕΥ.

Η ρυθμιστική αρχή συνεργάστηκε με το ΥΠΕΝ και στην κατάρτιση του νέου τιμολογίου που είχε αποκαλύψει προ ημερών το newmoney. Το τιμολόγιο αυτό θα προσφέρεται σε όσους καταναλωτές δεν έχουν υπογράψει σύμβαση με την ΔΕΗ ή οποιοδήποτε άλλο πάροχο. Οι τελευταίοι θα μεταπίπτουν στις νέες ταρίφες για 12 μήνες ή όσο θέλουν με προγνωστοποίηση της τιμής στις αρχές κάθε μήνα.

Ο κ. Σκυλακάκης υποστήριξε χθες ότι με τα υφιστάμενα τιμολόγια κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιος  προσφέρει τη χαμηλότερη τιμή. Όσοι επιλέξουν το νέο τιμολόγιο που έρχεται με νομοθετική ρύθμιση, «θα ξέρουν την τιμή για τον επόμενο μήνα, που θα είναι δίχως ρήτρα αναπροσαρμογής και θα μπορούν να συγκρίνουν όλους τους προμηθευτές» ανέφερε χθες ο υπουργός.

Στο ΥΠΕΝ εκτιμούν ότι το τιμολόγιο αυτό αποτελεί τη μεγάλη αλλαγή που θα ενθαρρύνει σημαντικά τον ανταγωνισμό. Ένα επιπλέον στοιχείο είναι ότι σε κάθε μήνυμα που θα στέλνουν οι πάροχοι  στους καταναλωτές, θα υπάρχει ένα link της ΡΑΑΕΥ, στο οποίο θα φαίνονται οι τιμές του τιμολογίου όλων των προμηθευτών προκειμένου να υπάρξουν συγκρίσεις.

Ο νέος τύπος τιμολογίου συναντά σοβαρές αντιδράσεις από την πλευρά της αγοράς, η οποία κάνει λόγω για ρυθμιστική παρέμβαση στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγών.