Σκωτία: Αισιόδοξη η πρωθυπουργός για την ανεξαρτησία της χώρας

«Ναι είμαι αισιόδοξη ότι αυτό μπορεί να συμβεί», απάντησε η πρωθυπουργός της Σκωτίας σε συνέντευξή της στο BBC όταν ερωτήθηκε για το αν είναι αισιόδοξη για το αποτέλεσμα της δικαστικής απόφασης σχετικά με το δημοψήφισμα.

Μια ήττα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας θα σημαίνει για την ίδια ότι το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) θα πρέπει να δώσει μάχη στις εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου που θα διεξαχθούν το 2024, αποκλειστικά σε μία πλατφόρμα για το αν η Σκωτία θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη.

Έτσι, θα μετατρέψει την εκλογική διαδικασία σε ένα «εκ των πραγμάτων» δημοψήφισμα, κάτι που αποτελεί την τελευταία διαθέσιμη επιλογή για την ίδια.

«Αυτό δεν είναι η προτίμησή μου», είπε στο BBC και πρόσθεσε ότι «αν ο δρόμος με τον οποίον θα είναι σωστό να εξετάσουμε και να αποφασίσουμε για αυτό το ζήτημα, που είναι ένα νόμιμο συνταγματικό δημοψήφισμα εμποδιστεί… η επιλογή τότε, είναι απλή: Φέρνουμε την υπόθεση στους ανθρώπους σε μία εκλογή ή εγκαταλείπουμε τη δημοκρατία στη Σκωτία και θέλω να ξεκαθαρίσω σήμερα ότι ποτέ, ποτέ, δεν θα εγκαταλείψω τη δημοκρατία στη Σκωτία».