Σκόπια: Κυβέρνηση πλειοψηφίας πέτυχε ο Ζάεφ

Ζάεφ

Το αλβανικό κόμμα «Εναλλακτική» (Alternativa) αποτελεί πλέον μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού στα Σκόπια, δίνοντας «φιλί ζωής» στην κυβέρνηση τους Σοδιαλδημοκρατικού SDSM και του απερχόμενου πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.

Βάσει της συμφωνίας, η «Εναλλακτική» θα αναλάβει τα υπουργεία Υγείας, Δημόσιας Διοίκησης και Διασποράς, ενώ θα ορίσει άλλους τρεις υφυπουργούς.

Με δηλώσεις του ο Ζάεφ επεσήμανε πως εξασφαλίζεται πλέον σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας έως τα μέσα του 2024.

Το επίσης μικρότερο αλβανικό κόμμα «BESA», κυβερνητικός εταίρος έως πρότινος, αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλειοψηφία στη βουλή των 120 μελών.

Με τη συμμετοχή του κόμματος «Εναλλακτική», που διαθέτει τέσσερις βουλευτές, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει πλειοψηφία 63. Ανοιχτό παραμένει επίσης το ενδεχόμενο να προσχωρήσει στην κυβερνητική πλειοψηφία και ο πρώην βουλευτής του κόμματος

«ΒESA» Καστριότ Ρετζέπι, που η απουσία του από τη βουλή στις 11.11.2021 απέτρεψε την υιοθέτηση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση υπό το δεξιό VMRO-DPNE.

Στην χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ με τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού, παραβρέθηκε και ο Ρετζέπι, επιβεβαιώνοντας τις φήμες ένταξής του στην κυβέρνηση.

Να σημειωθεί πως στις 12.12.2021 θα πραγματοποιηθούν εσωκομματικές εκλογές για τον νέο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SDSΜ, μετά την παραίτηση Ζάεφ.

Ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει στη συνέχεια και νέος πρωθυπουργός της χώρας.