Σκόπια: Απίστευτες καταγγελίες για όργιο εκβιασμών και δωροδοκιών – «Παζάρι» η βουλή – Τα”ρέστα” του ο Σόρος

Βουλή των Σκοπίων

Οργιώδες παρασκήνιο πριν από τη συνεδρίαση της Βουλής των Σκοπίων που έχει αναβληθεί δύο φορές έως τώρα – «Η Βουλή έχει μετατραπεί σε παζάρι» καταγγέλλει η αντιπολίτευση.

Η μάχη κυβέρνησης περιλαμβάνει… τα πάντα: Καταγγελίες για προσπάθεια εξαγοράς βουλευτών, ασφυκτικές πιέσεις σε διπλωματικό επίπεδο κυρίως από τις ΗΠΑ προς τους βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO

και παρασκηνιακές προσπάθειες από τον Ζόραν Ζάεφ για να εξασφαλίσει το μαγικό αριθμό των 80 βουλευτών στην πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες που πρέπει να γίνουν.

Στην προσπάθεια του σκοπιανού πρωθυπουργού να εξασφαλίσει τους οκτώ ψήφους που του λείπουν η συνεδρίαση της βουλής των Σκοπίων

αναβάλλεται συνεχώς μέσα στην ημέρα και μάλιστα σε ένα όργιο φημών που η μία πλευρά επιχειρεί να ενισχύσει και η άλλη να διαψεύσει πάση θυσία.

Από τη μία το μεσημέρι, η συνεδρίαση αναβλήθηκε για τις τέσσερις το απόγευμα και περίπου στις οκτώ το βράδυ έγινε γνωστό ότι θα ξεκινούσε στις δέκα το βράδυ.

Ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ, εξερχόμενος νωρίτερα του κοινοβουλίου είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να βρεθούν οι βουλευτές. Νωρίτερα, σκοπιανά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι οι απαραίτητοι ψήφοι είχαν εξασφαλισθεί.

Ωστόσο, άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι δύο από τους βουλευτές που περιλαμβάνονταν σε εκείνους που είχαν πεισθεί προέβαλαν προσκόμματα και η ψήφος τους δεν θεωρείτο δεδομένη.

Το VMRO από την πλευρά του υποστηρίζει ότι δεν μπορεί σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής να γίνει συνεδρίαση, αφού δεν είχε ενημερωθεί επισήμως έως τις 6.30 το απόγευμα τοπική ώρα.

Παράλληλα, μετά τις καταγγελίες για απόπειρα εξαγοράς δύο βουλευτών του με 250.000 ευρώ τον καθένα, πλέον τα στελέχη του κόμματος χαρακτηρίζουν τη Βουλή των Σκοπίων «παζάρι»

όπου δίνονται κάθε είδους υποσχέσεις και ταυτόχρονα βουλευτές εκβιάζονται ανηλεώς.

Πλέον, αποτελεί ερώτημα τι θα γίνει ακόμη κι αν ξεκινήσει τελικά η συνεδρίαση: Αν ο Ζάεφ έχει εξασφαλίσει τους ψήφους τότε θεωρείται δεδομένο ότι θα προχωρήσει άμεσα σε ψηφοφορία.

Σε διαφορετική περίπτωση θα επιχειρήσει να κερδίσει χρόνο κάνοντας μεν συζήτηση, αναβάλλοντας δε την ψηφοφορία.

Σημαντικότατη παράμετρος είναι η στάση που θα τηρήσει το VMRO και αν -εφόσον ξεκινήσει η συζήτηση- παραμείνει στη Βουλή ή θα αποχωρήσει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αμερικανός πρεσβευτής μετέβη σήμερα στα γραφεία του VMRO και ζήτησε δεσμεύσεις ότι βουλευτές που τυχόν θα ψηφίσουν θετικά δεν θα υποστούν κυρώσεις και «αντίποινα».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις Μάθιου Πάλμερ, αναμένεται να είναι στα Σκόπια τη Δευτέρα.

Πληροφορίες, λοιπόν, ήθελαν τον Ζάεφ -εφόσον δεν έχει τους 80 βουλευτές- να αναβάλει την ψηφοφορία για τη Δευτέρα.

Περιμένοντας οτι  αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συμβάλλει ώστε να καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις βουλευτών που είναι κοντά στη θετική ψήφο.