Σήμερα στις 17:00 οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων

μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων

Σήμερα Τρίτη 10 Αυγούστου στις 17.00 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο, θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών.

Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο στήριξης

Το πακέτο με τις αποζημιώσεις και τις ενισχύσεις των πυρόπληκτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα συνοδεύεται με παρεμβάσεις επούλωσης των πληγών που άνοιξε η πύρινη λαίλαπα στο περιβάλλον παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση με στόχο να «σβήσει τις φωτιές» στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου διαβεβαιώνουν ότι θα υπάρξει πλήρης κάλυψη των ζημιών σε όλα τα επίπεδα παρά το γεγονός ότι το δημοσιονομικό τίμημα είναι βαρύ και αναμένεται να υπερβεί το 1 δις. ευρώ. Αν και ο τελικός λογαριασμός θα διαμορφωθεί με την ολοκλήρωση της αποτίμησης των ζημιών στο υπουργείο Οικονομικών προχωρούν σε επανυπολογισμό των κονδυλίων που θα απαιτηθούν για τη χρηματοδότηση των αποζημιώσεων ενώ εγκρίθηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για τις ανάγκες των περιοχών που έχουν πληγεί κυρίως στη Εύβοια και την Αττική.

«Ήδη έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικούς πόρους για αναδασώσεις, κατά προτεραιότητα στην Εύβοια και την Αττική» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κατά το μήνυμά του αργά το απόγευμα της Δευτέρας, προσθέτοντας ότι «αν χρειαστεί θα υπάρξουν και πρόσθετες ευρωπαϊκές ενισχύσεις. Το στοίχημά μας είναι να γίνουν πρότυπα μιας νέας αρχής, μιας δυναμικής επανεκκίνησης, στην οποία είμαι σίγουρος ότι ιδρύματα, επιχειρήσεις και, πάνω απ’ όλους, η ίδια η κοινωνία των πολιτών θα ανταποκριθούν».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι ζημιές άρχισαν ήδη να καταγράφονται και οι πρώτες αποζημιώσεις θα καταβάλλονται αμέσως, με απλή αίτηση κάθε ενδιαφερομένου, την οποία θα υποβάλει σε μία και μόνη ηλεκτρονική πλατφόρμα».

Προκαταβολική απόδοση χρημάτων

Ο κεντρικός άξονας των κυβερνητικών παρεμβάσεων είναι η προκαταβολική απόδοση χρημάτων, δηλαδή η άμεση καταβολή στους πληγεντες της αποζημίωσης ενώ αναμένεται ειδική μέριμνα για την αποζημίωση του κατεστραμμένου φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.

Οι πρώτες ανάγκες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα καλυφθούν με υπεύθυνες δηλώσεις μέσα από το σύστημα προκαταβολών και όταν θα γίνει η καταγραφή για σπίτια και καλλιέργειες θα υπάρξει και η πλήρης αποζημίωση.

Οι αποζημιώσεις για πρώτες ανάγκες και οικοσκευές θα φθάνουν μέχρι και τις 6.000 για κάθε νοικοκυριό και προβλέπεται 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% δανειοδότηση με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου με συγκεκριμένες προβλέψεις για άμεση εκταμίευση πόρων. Επίσης ισχύουν αναστολές 6 μηνών για φορολογικές – ασφαλιστικές υποχρεώσεις και αντίστοιχο πάγωμα για ενήμερους δανειολήπτες.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι έχει διασφαλίσει τον δημοσιονομικό χώρο καθώς υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια που θα κατανεμηθούν σύμφωνα με τις διαπιστούμενες ανάγκες σημειώνοντας ότι «έχουμε σχεδιάσει και δρομολογούμε τους μηχανισμούς για την ταχύτατη εκταμίευση των πόρων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί. Θα φτιάξουμε μηχανισμούς με υπεύθυνες δηλώσεις από τους πολίτες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έτσι ώστε μέσα από το σύστημα των προκαταβολών να γίνει μία πρώτη, άμεση, ταχύτατη εκταμίευση πόρων και στη συνέχεια όταν θα γίνει η καταγραφή – από το υπουργείο Υποδομών για τα κτίρια, από τους δήμους και τις περιφέρειες για τους οικισμούς, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις καλλιέργειες- τότε θα υπάρξει και η πλήρης αποζημίωση αυτών». Επίσης θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους αγρότες διευκρινίζοντας ότι πρώτα θα γίνει η μέτρηση και στη συνέχεια θα κάνουμε παρεμβάσεις μονιμότερου χαρακτήρα πέραν αυτών που είναι άμεσης ανακούφισης.

Σε πρώτη φάση το πλέγμα των μέτρων για τη στήριξη των πυρόπληκτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που αναμένεται να εξειδικευτεί σήμερα το απόγευμα από τους συναρμόδιους υπουργούς μετά το υπουργικό συμβούλιο θα στοχεύει στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων και την αντιμετώπιση των αναγκών που έχουν προκύψει από την καταστροφή χιλιάδων σπιτιών, παραγωγικών εγκαταστάσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν άμεσα χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικά εμπόδια, με μία απλή αίτηση που θα υποβάλουν οι πληγέντες σε ειδική πλατφόρμα με τους κωδικούς του Τaxisnet.

Οι αποζημιώσεις για πρώτες ανάγκες των πυρόπληκτων και για οικοσκευές θα φτάσουν έως τις 6.000 ευρώ ενώ η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει:

  • Επιδοτήσεις και οικονομικές ενισχύσεις για την αποκατάσταση-ανακατασκευή σπιτιών που κάηκαν στις πυρκαγιές, ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Η ενίσχυση θα καλύπτει το 80% της δαπάνης, ενώ το υπόλοιπο 20% θα είναι δάνειο.
  • Οικονομικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις των περιοχών που υπέστησαν μεγάλες ζημίες από τις πυρκαγιές.
  • Επιχορηγήσεις για αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων.
  • Πάγωμα για 6 μήνες των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και αναστολή πληρωμών για ενήμερους δανειολήπτες.
  • Επιδότηση ενοικίου
  • Χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ
  • Κονδύλια στην τοπική αυτοδιοίκηση για αποκατάσταση ζημιών στις υποδομές.
  • Ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας με κονδύλια ύψους 1,76 δις. ευρώ μέσω του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης για την αναβάθμιση των υποδομών, των λειτουργικών συστημάτων αλλά και των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης.
  • Διάθεση 224 εκατ. ευρώ για την αναδάσωση και 110 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα και αντιπυρικές ζώνες.