«Σφήνα» της Αιγύπτου στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο – Ο Σίσι «χαλάει» τα σχέδια του Ερντογάν

Σίσι

Προεδρικό διάταγμα για τον καθορισμό των δυτικών ορίων της ΑΟΖ της Αιγύπτου προς την πλευρά της Λιβύης εξέδωσε ο πρόεδρος Σίσι, σύμφωνα με αιγυπτιακά δημοσιεύματα.

«Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που έχουμε από τις συντεταγμένες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, αυτή η γραμμή οριοθέτησης ακολουθεί τη λογική και τη γραμμή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ και μάλιστα κινείται και σταματάει νότια ακόμα από τη μέση γραμμή μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου.

Εφόσον δούμε και τους χάρτες που θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Αιγύπτου και επιβεβαιωθούν αυτές οι πρώτες ενδείξεις που έχουμε θα είναι η δεύτερη έμπρακτη αμφισβήτηση από πλευράς της Αιγύπτου στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο,

μετά τη συμφωνία που υπέγραψε η Αίγυπτος με την Ελλάδα για οριοθέτηση ΑΟΖ» ανέφερε ο δημοσιογράφος Νίκος Μελέτης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Όπως γίνεται κατανοητό από τα παραπάνω, η κίνηση αυτή του Αιγύπτιου προέδρου Σίσι, χαλάει τα σχέδια του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς αμφισβητεί ευθέως το τουρκολιβυκό μνημόνιο και ασκεί πίεση προς τη Λιβυκή πλευρά για να διαπραγματευτεί ένα σημείο τριεθνές μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Λιβύης.

«Η οριοθέτηση αυτή ,από την πρώτη εικόνα που έχουμε, γίνεται με ένα τρόπο που ουσιαστικά αφήνει προς βορρά ένα σημείο τριεθνές μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Λιβύης προς διαπραγμάτευση.

Και αυτό ουσιαστικά είναι μια πίεση στη λιβυκή πλευρά για διαπραγμάτευση και με την Αθήνα και με την Αίγυπτο με βάση όμως την αμφισβήτηση του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Αυτό έρχεται μετά από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου που καυχήθηκε ότι η Λιβύη αντιστέκεται στις πιέσεις της Ελλάδας και στις ελληνικές έρευνες και επίσης είναι ένα μήνυμα προς την Άγκυρα,

η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο για να επιβάλει τετελεσμένα εις βάρος της Ελλάδας», πρόσθεσε ο Νίκος Μελέτης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.