“Σφαλιάρα” από ΗΠΑ: Απέσυραν την τροπολογία που εμπόδιζε την προμήθεια των F-16 στην Τουρκία!

F-16 στην Τουρκία!

Σε πανηγυρικούς τόνους, ο υπουργός Εξεωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε στην πώληση F-16 από τις ΗΠΑ.

«Οι τεχνικές συνομιλίες για τα F16 συνεχίζονται με εποικοδομητικό τρόπο. Τονίστηκε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα F-16.

Είπαν ότι αυτό είναι επίσης επωφελές για το ΝΑΤΟ και τη συμμαχία. Χαιρετίζουμε τις εξελίξεις σχετικά με απόφαση περί Εθνικής Άμυνας», σημείωσε.

Οι ΗΠΑ απέσυραν οριστικά την τροπολογία που εμπόδιζε τον Πρόεδρο Τ.Μπάιντεν (που τα ελληνικά ΜΜΕ παρουσίαζαν ως… Μπαϊντενόπουλο) να επιτρέψει στην Τουρκία την προμήθεια σαράντα νέων F-16 Viper και τον εκσυγχρονισμό ογδόντα παλαιότερων F-16 στο ίδιο επίπεδο.

Η τροπολογία δεν ενσωματώθηκε στον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) όπως οριστικοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ.

Είναι κάτι το οποίο είχε προαναγγελθεί και η Αθήνα έκανε πως δεν το έβλεπε.

Στο τμήμα περί μεταφοράς των F16 με τίτλο «περιορισμοί στην μεταφορά αεροσκαφών F16» αναφέρεται ότι στο κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού της Βουλής περιλαμβανόταν η τροπολογία 1271

(τροπολογία Πάπας) η οποία θα απαγόρευε στον Πρόεδρο να πουλήσει ή να εξουσιοδοτήσει άδεια για εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 στην Τουρκία

ή σε οποιοδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός εάν ο Πρόεδρος παράσχει ορισμένες πιστοποιήσεις και αναφορές (δηλαδή και αυτή η τροπολογία είχε «παράθυρα» για να ικανοποιηθεί η Άγκυρα).

Οι νομοθέτες συνεχίζουν διευκρινίζοντας ότι το κείμενο της Γερουσίας δεν περιείχε παρόμοια τροπολογία!

Και συνεπώς, καταλήγουν, στο τελικό κείμενο δεν περιλαμβάνεται τέτοια πρόβλεψη (τρελή χαρά για τους Τούρκους και η συνήθης αφασία στην Αθήνα).

Στην Αθήνα μετά από αυτό το αμερικανικό «χαστούκι» ψελλίζουν διάφορα περί του… Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ ότι «συνεχίζει να διατηρεί το δικαίωμα του βέτο ως πρόεδρος της επιτροπής Διεθνώς Σχέσεων της Γερουσίας».

Δηλαδή κάποιοι στην Αθήνα πιστεύουν πως ο κατά τ’άλλα συμπαθής Μενέντεζ θα ασκήσει βέτο στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του…

Για να μας «χρυσώσουν» το «χάπι» οι Αμερικανοί, εξέδωσαν και το γνωστό «ευχολόγιο» ΑΝΕΥ ΟΥΣΙΑΣ και ΣΗΜΑΣΙΑΣ, το οποίο τα ελληνικά ΜΜΕ παρουσιάζουν ως «χτύπημα» στην Τουρκία:

«Πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων», σημειώνουν οι Αμερικανοί νομοθέτες στο συνοδευτικό επεξηγηματικό κείμενο του NDAA.

Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται να διατεθεί στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια άλλων τουλάχιστον 800 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ακόμη, προβλέπεται να χορηγηθεί στρατιωτική βοήθεια αξίας τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι συνολικές δαπάνες που προβλέπει το νομοσχέδιο για το οικονομικό έτος 2023 φθάνουν τα 858 δισ. δολάρια.

Να υπενθυμίσουμε κάποια πράγματα για το τουρκικό αίτημα για τα 120 στο σύνολο F-16 Viper.

Αν οι Αμερικανοί το ικανοποιήσουν (που αυτό δείχνει η νομοθετική τους στάση) στην ουσία ακυρώνουν το όποιο πλεονέκτημα μπορούσε να αποκτήσει η ΠΑ έναντι της ΤΗΚ.

Δεν αρκούν τα 24 Rafale F.3R ή τα 2ο F-35 για την ΠΑ

Η Ελλάδα για να επιβιώσει θέλει μια μαζική αγορά επιπλέον 60 νέων μαχητικών 4ης ή 5ης γενιάς για να αντικατασταθούν F-4E Termimator, F-16 Block 30 (αν δεν αναβαθμιστούν άμεσα με τα κιτ των Block 52 και Adv. (όπως αποφασίστηκε -επιτέλους- να συμβεί με τα Block 50) και Mirage 2000EGM/BGM. Συν βέβαια τα Viper.

Από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα συμπεράσματα είναι καταλυτικά: Η ποιότητα δεν αρκεί. Απαιτούνται και αριθμοί. Οι δύο αντίπαλοι έχουν απωλέσει μόνο σε μαχητικά, 250-300 αεροσκάφη, συνολικά.

Και με εξαίρεση του Ρώσους που χρησιμοποιούν ευρέως τα αντιαεροπορικά τους, η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα είναι στοιχειώδης. Κάτι που δεν θα είναι η τουρκική…

Τώρα όμως αν οι Τούρκοι πάρουν τα 120 F-16 Viper χάνεται και το… πλεονέκτημα της ποιότητας.