Σέρβος ΥΠΕΞ: Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ το Κόσοβο

Το Βελιγράδι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το Κοσσυφοπέδιο και δεν θα ψηφίσει υπέρ της ένταξής του στον ΟΗΕ

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σερβίας και υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε την Παρασκευή ότι, βάσει οδηγιών του Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατέστησε σαφές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξ ονόματος της Σερβίας ότι το Βελιγράδι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το Κοσσυφοπέδιο και δεν θα ψηφίσει υπέρ της ένταξής του στον ΟΗΕ, όπως ενημερώνει το πρακτορείο Tanjug.

Σε μια συζήτηση με την Tanjug μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο την Πέμπτη, ο Ντάτσιτς είπε ότι η ίδρυση μιας Κοινότητας Σερβικών Δήμων είναι προϋπόθεση χωρίς την οποία δεν θα υπάρχει πλέον καμία εφαρμογή των συμφωνιών ιδρύθηκε με την Πρίστινα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε πριν από λίγες εβδομάδες ότι η περιοχή του Κοσσυφοπεδίου θα βρίσκεται στη Σερβία σε τέσσερα χρόνια , μέχρι το τέλος της θητείας του. Τις τελευταίες ημέρες, οι αρχές στην Πρίστινα έδωσαν στους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο προθεσμία οκτώ μηνών για να ανταλλάξουν τα διαβατήριά τους που εκδίδονται από τη Σερβία με αυτά που εκδίδονται από το Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου να μπορούν να ταξιδέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς βίζα.

Η απόφαση ελήφθη αφότου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία απελευθέρωσης βίζα ΕΕ-Κοσόβου, βάσει της οποίας οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου θα μπορούν να ταξιδεύουν στην Ένωση και οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν να μεταβαίνουν στο Κοσσυφοπέδιο χωρίς αίτηση για βίζα, για περιόδους παραμονής έως 90 ημέρες.