Σερβία: «Κλείδωσαν» για τις 21 Ιουνίου οι βουλευτικές και δημοτικές εκλογές

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν κατά την συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς

με τους εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, στις 21 Ιουνίου, αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι βουλευτικές και δημοτικές εκλογές.

​Οι εκλογές αυτές είχαν προκηρυχθεί, στις αρχές Μαρτίου, για τις 26 Απριλίου ωστόσο αναβλήθησαν εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού.

Στην σημερινή συνάντηση με τον Βούτσιτς παρέστησαν οι εκπρόσωποι εννέα κομμάτων εκ των οποίων τα έξι συμμετέχουν ήδη στον κυβερνητικό συνασπισμό.

​Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, αφού αποφάσισαν να μποϋκοτάρουν τις εκλογές, καταγγέλλοντας ότι δεν επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες για να εκφραστεί ελεύθερα και δημοκρατικά η βούληση του λαού.

Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι κατά την συνάντηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων συμφωνήθηκε να μην πραγματοποιηθούν μέσα στο Μάιο προεκλογικές συγκεντρώσεις ενώ τον Ιούνιο να διεξάγονται σε ανοιχτούς χώρους.

Η αντιπολίτευση που συγκεντρώνεται γύρω από τον συνασπισμό «Συμμαχία για την Σερβία» ανήγγειλε την έναρξη εκστρατείας υπέρ της αποχής από τις εκλογές.

Οργανώσεις πολιτών ανήγγειλαν επίσης την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων «ενάντια στο απολυταρχισμό του καθεστώτος» όπως αναφέρουν.

Η πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση της ΜΚΟ «Αντίσταση Πολιτών» θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη μπροστά από το προεδρικό μέγαρο.

Την Πέμπτη το πρωί αναμένεται η βουλή της Σερβίας να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τις απαγορεύσεις στην κυκλοφορία των πολιτών που επιβλήθησαν εξαιτίας του κορωνοϊού.