Σερβία: Επιβεβαιώθηκε η νίκη του Α. Βούτσιτς στις βουλευτικές εκλογές

Α. Βούτσιτς

Ήταν ήδη γνωστή η σαρωτική νίκη του Αλεξάνταρ Βούτσιτς στις βουλευτικές εκλογές της Σερβίας που έλαβαν χώρα στις 21 Ιουνίου, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματα, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις.

Όπως διευκρινίζεται τα αποτελέσματα αυτά αντιπροσωπεύουν το 97,23% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία στη Σερβία, ενώ το υπόλοιπο 2,77% δεν υπολογίστηκε διότι είναι ψήφοι που προέρχονται από εκλογικά τμήματα όπου διαπιστώθηκαν παρατυπίες και η εκλογική διαδικασία θα επαναληφθεί.

Σαρωτική η νίκη Βούτσιτς στις εκλογές στη Σερβία

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, τον Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα, του οποίου ηγείται ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συγκέντρωσε το 60,68% των ψήφων και καταλαμβάνει 189 έδρες, επί συνόλου 250 εδρών, στη βουλή.

Δεύτερο αναδείχθηκε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας του ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάτσιτς με 10,35% και 32 έδρες και ακολουθεί το νεοσύστατο κόμμα Σερβική Πατριωτική Ένωση του υδατοσφαιριστή Αλεξάνταρ Σάπιτς με 3,86% και 12 έδρες.

Το όριο του 3% που απαιτείται για την είσοδο στη βουλή δεν κατάφερε να ξεπεράσει κανένα άλλο κόμμα. Στη νέα βουλή θα εκπροσωπηθούν και τρεις εθνικές μειονότητες.

Οι Ούγγροι με εννέα βουλευτές, οι Βόσνιοι με πέντε βουλευτές και οι Αλβανοί με τρεις βουλευτές. Η προσέλευση στις κάλπες ανήλθε στο 47,98% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.