Σέρμπος: «Η Τουρκία διατηρεί τις μονομερείς διεκδικήσεις της»

Στον «πάγο» έβαλε η κυβέρνηση τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας μετά το μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων που σημειώθηκε πάνω από το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και όπως αναφέρει το xronos.gr, η ελληνική πλευρά δηλώνει πως αντιμετωπίζει την κλιμάκωση της έντασης «με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα» και στο πλαίσιο αυτό, τα ΜΟΕ -τα οποία θα συζητούνται αυτή την περίοδο και θα ακολουθούσαν τα όσα είχαν ειπωθεί στην Κωνσταντινούπολη στην κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- μετατίθενται για το μέλλον.

Η ανάλυση του Σ. Σέρμπου

Ως πισωγύρισμα στα ελληνοτουρκικά σχολίασε τις εξελίξεις ο Σωτήρης Σέρμπος, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής ΔΠΘ και σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής – διεθνών σχέσεων ΚΙΝΑΛ μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη.

Αναλυτικά σχολίασε τα εξής: «Από την επομένη της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν κατά την οποία ο πρωθυπουργός έταξε νέο γύρο στρατιωτικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ως ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αναρωτιόμασταν στη βάση ποιας ατζέντας θα συζητήσουμε: της διεθνούς νομιμότητας ή της αναθεωρητικής ατζέντας της Τουρκίας που εξακολουθεί να μιλάει για την υπό όρους κυριαρχία μεγάλων ελληνικών νησιών; Μια ατζέντα που συστηματικά ξεδιπλώνει σε αέρα και θάλασσα. Με μπαράζ παράνομων υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών.

Απέναντι στο μείζον ζήτημα εθνικής ασφάλειας, ο πρωθυπουργός εξέθεσε τη χώρα και υπονόμευσε την αξιοπιστία της. Και τώρα ασμένως αποφασίζει, εμπρός όπισθεν! Για ακόμη μια φορά η Τουρκία θέτει την ατζέντα κι εμείς ευλαβικά την παρακολουθούμε».

Ο καθηγητής τόνισε πως είναι θετικό να προχωρούν τα ζητήματα «χαμηλής πολιτικής», δηλαδή οικονομίας κι εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, διότι παρουσιάζουν οφέλη και για τις δύο χώρες. Εξήγησε όμως παράλληλα πως όσο η Τουρκία συνεχίζει τη μονομερή προκλητικότητα, τόσο η συνεργασία γίνεται πιο δύσκολη. «Η Τουρκία θέλει να διατηρεί ενεργό τον φάκελο των ελληνοτουρκικών με όλη την ατζέντα των δικών της μονομερών διεκδικήσεων», δήλωσε.

Παράλληλα, εκτίμησε πως η Τουρκία θα βγει γεωπολιτικά αναβαθμισμένη σε συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες λόγω των διεθνών εξελίξεων, ενώ συγχρόνως διατηρεί στο ακέραιο τις φιλοδοξίες της περί Γαλάζιας Πατρίδας στο Αιγαίο.

Αντιπρότεινε η Ελλάδα ν’ αξιοποιήσει τη διεθνή συγκυρία για να θέσει τη δικιά της ατζέντα στην Τουρκία κι όχι απλώς να παρακολουθεί τις τουρκικές ενέργειες και διεκδικήσεις.