Σεξουαλική παρενόχληση: Έγγραφο ντοκουμέντο της ΕΛ.ΑΣ στους αστυνομικούς

Σχετικά με σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Τα Νέα», στο οποίο γίνεται αναφορά σε «σεξουαλικές παρενοχλήσεις στην ΕΛ.ΑΣ.», πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διευκρινίζουν τα εξής:

«Οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση εντός της Ελληνικής Αστυνομίας, που αναφέρονται στο δημοσίευμα, δεν έχουν καταγγελθεί και καταγραφεί υπηρεσιακά.

Το έγγραφο, που επικαλείται το δημοσίευμα, αφενός δεν είναι εμπιστευτικό και αφετέρου αποτελεί συνέχεια σχετικών εγγράφων του Υπουργείου Εσωτερικών, για τον τρόπο που πρέπει εν γένει οι Δημόσιες Αρχές και εν προκειμένω η ΕΛ.ΑΣ. να διαχειρίζονται περιστατικά και καταγγελίες για φαινόμενα ηθικής παρενόχλησης και βίας εντός του προσωπικού τους.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι αποτελεί πάγια αρχή της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η μηδενική ανοχή σε ζητήματα που αφορούν την αξιοπρέπεια του ατόμου και ξεκαθαρίζεται ότι τυχόν τέτοια περιστατικά αντιμετωπίζονται με την αυστηρότητα που ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία και τους εσωτερικούς κανονισμούς της ΕΛ.ΑΣ.».

Υπενθυμίζεται ότι στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» γυναίκες αστυνομικοί δέχτηκαν σεξουαλική παρενόχληση στα γραφεία της Κατεχάκη και όχι μόνο. Με σαφείς προειδοποιήσεις ότι δράστες αστυνομικοί διαπράττουν ποινικά αδικήματα και υπό τον φόβο βεβαίως να μην εκτεθεί ανεπανόρθωτα η ΕΛ.ΑΣ. με δημοσιοποίηση τέτοιου είδους περιστατικών.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό συντάκτη Βασίλη Λαμπρόπουλο, οι καταγγελίες έγιναν από 4-5 γυναίκες αστυνομικούς ότι ορισμένοι συνάδελφοι τους είχαν κακοποιητική συμπεριφορά διατύπωναν σεξουαλικά υπονοούμενα εις βάρος τους, επιχειρούσαν να τις απομονώσουν σε χώρους των γραφείων.

Ωστόσο πηγές της Κατεχάκη σχολιάζοντας το περιστατικό ανέφεραν πως: «Πρόκειται για μια διαταγή γενικής φύσεως με παραλήπτες τους αστυνομικούς σε όλη τη χώρα και είναι καθαρά ενημερωτικό».

Επίσης, πηγές από την Κατεχάκη υποστηρίζουν ότι «δεν υπάρχει καμία επίσημη καταγγελία στα χέρια τους για κανένα άτομο από το προσωπικό τους, ένστολο ή μη».

Δείτε τα έγγραφο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Newsbomb.gr: