Σεισμός Τουρκία: Σκοτώθηκαν τα εγγόνια του Κενάν Ακίν, του δολοφόνου του Σολωμού Σολωμού

Ο τουρκοκυπριακός Τύπος στάθηκε πριν μέρες σε μια ιδιαίτερη ιστορία, σημειώνοντας πως κατέφτασαν τα νέα για τον θάνατο των αγοριών τα οποία είναι εγγόνια του διαβόητου Κενάν Ακίν (στο κέντρο της φωτογραφίας, επάνω, με τις εικόνες των εγγονών του στο στήθος) που υπήρξε «βουλευτής» και «υπουργός» Γεωργίας του ψευδοκράτους καθώς και ένας από τους δολοφόνους του Σολωμού Σολωμού.

Κοίταζε για πολλή ώρα τη φανέλα

Πρόκειται για τ’ αδέρφια Ντορούκ και Αλπ Ακίν, τα οποία ανασύρθηκαν νεκρά από τα συντρίμμια του ξενοδοχείου, έγραψαν οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Την κηδεία των δυο αγοριών, αλλά και άλλων που έχασαν τη ζωή τους στους φονικούς σεισμούς, κάλυψαν με εκτενή ρεπορτάζ πολλά τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης.

Η φωτογραφία του πατέρα τους, Οσμάν Ακίν, έγινε viral στο διαδίκτυο καθώς κοίταζε για πολλή ώρα τη φανέλα και ανέπνεε το άρωμα του γιου του, όπως μεταδίδει το κυπριακό sigmalive.com.

Ο Κενάν Ακίν ήταν έναν από τους δολοφόνους του Σολωμού Σολωμού το 1996 στ΄ οδόφραγμα της Δερύνειας.

Κατά του Κενάν Ακίν, ο οποίος όταν πυροβόλησε τον 26χρονο Σολωμού ήταν υπουργός του ψευδοκράτους και πράκτορας των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, και καταζητείται από την Interpol, που τον έχει επικηρύξει με το ποσό των 460 χιλιάδων ευρώ.

Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τη δολοφονία Σολωμού, έχει εκδοθεί επίσης για ακόμη δέκα άτομα.

Δεν στερεύει το κλάμα στα μάτια του Κενάν Ακίν, έγραψε τουρκοκυπριακή εφημερίδα στη λεζάντα της φωτογραφίας

Τον πυροβόλησαν στον λαιμό

Ήταν Αύγουστος του 1996… Ο Σολωμός Σολωμού, την ημέρα της κηδείας του Τάσου Ισαάκ που είχε δολοφονηθεί τρεις ημέρες πριν στη νεκρή ζώνη της Δερύνειας από τους Τούρκους, πήγε με ομάδα διαδηλωτών να καταθέσει στεφάνι και λουλούδια στον χώρο της δολοφονίας.

Εκείνη τη στιγμή εμφανίστηκαν μέλη των «Γκρίζων Λύκων» και ξεκίνησαν πετροπόλεμο, μετατρέποντας την περιοχή σε πεδίο μάχης.

Ξαφνικά, ξεπετάχτηκε μέσα από την ομάδα των Ελληνοκυπρίων ο Σολωμός Σολωμού και, αφού ξέφυγε από τους Κυανόκρανους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, πέρασε στην κατεχόμενη ζώνη και προσπάθησε ν’ ανέβει σ’ έναν ιστό για να κατεβάσει μια τουρκική σημαία.

Ο Kενάν Aκίν μαζί μ’ ελεύθερους σκοπευτές τον σημαδεύουν και τον πυροβολούν.

Τον χτυπούν στον λαιμό και το παλικάρι σωριάζεται νεκρό (φωτογραφία, επάνω).

Αναμνηστική με τον Ερντογάν

Το 2008, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ένοχη την Τουρκία για τις δολοφονίες των Σολωμού και Ισαάκ, με βάση το 2ο άρθρο της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αλλά δεν προχώρησε σε ενέργειες για την εύρεση και τη σύλληψη των ενόχων.

Κατά την προκλητική του επίσκεψη στα κατεχόμενα της Κύπρου, τον Νοέμβριο του 2020, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δέχτηκε να φωτογραφηθεί (πάνω), σε μια αναμνηστική πόζα, με τον Κενάν Ακίν, τον δολοφόνο του Σολωμού Σολωμού.

tribune.gr