Σεισμός στη Λέσβο: Ανήσυχοι οι σεισμολόγοι – Η «άγνωστη» βοή τρομάζει τους κατοίκους

Προβληματισμό προκαλούν τα 4,8 Ρίχτερ που ταρακούνησαν το πρωί της Τρίτης το νησί της Λέσβου. Το σεισμικό φαινόμενο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη με τους σεισμολόγους να συνιστούν ψυχραιμία, χωρίς να μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα 5χλμ ανατολικά, νοτιοανατολικά της Μήθυμνας Λέσβου. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 12,4 χλμ ενώ ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και συνοδεύτηκε από δυνατή βοή, γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή έχει να κάνει ισχυρό σεισμό περίπου 150 χρόνια. «Δεν ξέρουμε ακριβώς εάν υπάρχει άλλο κομμάτι που δεν έχει σπάσει, αλλά ακόμα και αν είναι αυτός ο κύριος σεισμός, πάντα μπορεί να γίνει ένας ισχυρός μετασεισμός πιο βόρεια σε άλλο αστικό κέντρο και να κάνει σοβαρές βλάβες σε έναν άλλο οικισμό» αναφέρουν στο protothema.gr οι σεισμολόγοι.

Ο σεισμός έγινε την ώρα που συνεργεία βρίσκονταν στο νησί κι έκαναν ελέγχους σε κτίρια που ήδη είχαν υποστεί ζημιές από τον πρώτο σεισμό των 4,9 Ρίχτερ τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Οι περισσότερες ζημιές έχουν καταγραφεί σε σπίτια όπου έχουν εμφανίσει ρωγμές, ενώ θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης προτού οι κάτοικοι επιστρέψουν στις οικίες τους.

Δεν αποκλείει μεγαλύτερη δόνηση από τα 4,9 Ρίχτερ της 7ης Ιανουαρίου ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και μέλος της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του εξέφρασε την ανησυχία του, αναφέροντας:

«Το 4,8 αγγίζει σχεδόν το 4,9 που ήταν ο εναρκτήριος σεισμός πριν από τρεις ημέρες. Κατά συνέπεια, δεν έχουμε καθόλου τη βεβαιότητα ακόμα. Παραμένει η επιφυλακτικότητα για το εάν το 4,9 ήταν ο κύριος ή όχι. Νομίζω ότι έχει δρόμο ή ακολουθία μπροστά και θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή από όλες τις απόψεις» τόνισε.

«Πάντα στην επιστήμη υπάρχει το αλλά. Το 4,9 έχει ένα σφάλμα 0,1 και το 4,8 έχει ένα σφάλμα 0,1. Μπορούν λοιπόν να αντιστραφούν τα πράγματα και ο δεύτερος σεισμός να θεωρηθεί ως ο κύριος. Δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα τα πράγματα. Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε. Δεν χρειάζεται να λέμε κάτι για το οποίο δεν είμαστε βέβαιοι, δηλαδή ότι εξελίσσεται ομαλά» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν αποκλείεται να έχουμε και μεγαλύτερο σεισμό με την πορεία που έχει πάρει η ακολουθία μέχρι τώρα. Δεν είναι βέβαιο. Μπορεί από εδώ και πέρα όλα να πάρουν μια ομαλότερη πορεία» πρόσθεσε και εξήγησε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα για δύο λόγους: «Πρώτον, η φύση δεν παράγει πάρα πολλούς σεισμούς ώστε να μας διαφωτίσει. Θέλουμε πολλούς σεισμούς εκεί για να μπορέσουμε να κάνουμε την στατιστική. Και το δεύτερο είναι ότι το Εθνικό Σεισμογραφικό Δίκτυο χάνει πολλούς μικρούς σεισμούς. Γίνονται μικροί σεισμοί, αλλά επειδή η περιοχή είναι στα όρια του εθνικού σεισμογραφικού Δικτύου και επειδή οι αναλύσεις, οι οποίες γίνονται δεν λαμβάνουν υπόψη τους και τουρκικούς σταθμούς που υπάρχουν στην απέναντι πλευρά, χάνονται πολύ μικροί σεισμοί, χάνεται δηλαδή πολύτιμη σεισμολογία πληροφορία και αυτό δεν μας βοηθάει».

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ακόμα ότι πιθανότατα οι νέοι σεισμοί δεν προέρχονται από το ρήγμα που έδωσε τον πολύ μεγάλο σεισμό του 1867.

«Μάλλον δεν είναι αυτό. Είναι ένα άλλο ρήγμα λίγο δυτικότερα και περίπου υπο-παράλληλο με μικρότερες διαστάσεις, που σημαίνει ότι έχει μικρότερο δυναμικό, οπότε και να μεγαλώσει το μέγεθος δεν νομίζω ότι μπορεί να φτάσει εκείνο το μεγάλο μέγεθος που είχε ο φοβερός σεισμός του 1867. Από την άλλη μεριά, δεν παύει να είναι ένα ρήγμα, παρόλο που δεν το ξέρουμε αυτό καλά. Γνωρίζουμε καλύτερα του 1867, παρά αυτό που ενεργοποιήθηκε τώρα. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι είναι σε χερσαίο περιβάλλον δημιουργεί μια ξεκάθαρη επικινδυνότητα για τους γύρω οικισμούς, κωμοπόλεις και χωριά που είναι γύρω γύρω από το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί» κατέληξε.

Η «άγνωστη» βοή διαρκείας μετά τα αλλεπάλληλα Ρίχτερ τρομάζει τους κατοίκους – Πώς εξηγείται το φαινόμενο

Έντονα αισθητός σε όλο το νησί και ιδιαίτερα στα χωριά της βόρειας Λέσβου έγινε ο σεισμός το πρωί της Τρίτης. Είχε μεγάλη διάρκεια και συνοδεύτηκε από δυνατή βοή που αναστάτωσε ακόμα περισσότερο τους κατοίκους λόγω του χαμηλού εστιακού βάθους. Σύμφωνα με αναφορές, κάτοικοι του νησιού αισθάνονται συνεχώς το έντονο βουητό εδώ και αρκετές ημέρες.

Αναλύοντας το φαινόμενο των υπόκωφων κρότων στο protothema.gr ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο: εκδηλώνεται σε επιφανειακούς σεισμούς και ιδίως όταν βρισκόμαστε κοντά στις εστίες των σεισμών.

Πρόκειται για μικρά σπασίματα οφιολιθικών πετρωμάτων που αντιστοιχούν σε πολύ μικρές σεισμικές δονήσεις που δεν καταγράφονται. Αυτό προκαλεί θόρυβο που έχει διάρκεια και τρομάζει τους κατοίκους. Η βοή εξαρτάται από το πού είμαστε, από το σπίτι στο οποίο βρισκόμαστε, από τα κτίρια που υπάρχουν στην περιοχή και την αστική ανάπτυξη.

Τρομακτική βοή που συνόδευε τον Εγκέλαδο, όπως υπενθυμίζει ο κύριος Λέκκας, είχε σημειωθεί και στον ισχυρό σεισμό στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης στις 27 Σεπτεμβρίου του 2021 αλλά και στην περιοχή Ζαράκες στην Εύβοια. Είναι πολύ καλό να έχουμε τέτοιους μικρούς σεισμούς που δεν είναι ανησυχητικοί γιατί μας βάζουν σε εγρήγορση.

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι «δεν είμαστε ακόμη βέβαιοι για το εάν η δόνηση των 4,9 Ρίχτερ το προηγούμενο Σάββατο ήταν και ο κύριος σεισμός», εκφράζοντας την ανησυχία του για την εξέλιξη του φαινομένου.