Σεισμός σε Τουρκία-Συρία: Πάνω από 41.200 οι νεκροί στις δύο χώρες

Μεγαλώνει διαρκώς ο τραγικός κατάλογος των νεκρών από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία και Συρία, ξεπερνώντας, πλέον, τις 41.000.

Στην ενημέρωση που παρείχε ο Ταγίπ Ερντογάν το απόγευμα της Τρίτης, γνωστοποίησε πως τα θύματα στην Τουρκία ανέρχονται πλέον σε 35.418, ενώ αν σε αυτά προστεθούν και τα περίπου 5.800 από τα Συρία

(όπως προκύπτουν από στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών και της συριακής κυβέρνησης), τότε ο συνολικός αριθμός νεκρών φτάνει στους 41.218.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμα πως οι μετασεισμοί ξεπερνούν τους 3.100, ενώ η καταστροφική επίδραση του σεισμού εξαπλώθηκε σε μια περιοχή 500 χιλιομέτρων.

Ακόμη, ανέφερε πως οι ττραυματίες φτάνουν στους 105.505, ενώ 369.000 κτίρια επιθεωρήθηκαν για ζημιές από τα κλιμάκια του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η αμερικανική εταιρεία αξιολόγησης κινδύνων Verisk, οι ζημιές από τους σεισμούς στην Τουρκία θα ξεπεράσουν πιθανότατα τα 20 δισ. δολάρια.

Μόνο ένα κλάσμα των ζημιών – πιθανότατα πάνω από 1 δισ. δολάρια – καλύπτεται από την ασφάλιση, πρόσθεσε η Verisk.

Η εταιρεία ανέφερε επίσης πως οι κατασκευές που συμμορφώνονται με τους οικοδομικούς κανονισμούς

«έχουν αποδώσει σχετικά καλά, ενώ πολλές άλλες έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και έχουν καταρρεύσει κατά τη διάρκεια σεισμών».