Σε πορεία σύγκρουσης Ελλάδα-Τουρκία: Ελληνικά & τουρκικά AWACS “οργώνουν” τον εναέριο χώρο πάνω από το Oruc Reis

Μια πολυάσχολη μέρα πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος ήταν και η σημερινή αφού ένα ελληνικό AWACS τύπου EMB-145 AEW&C (757) απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας και πραγματοποίησε αποστολή παρακολούθησης δυτικά του νησιού της Καρπάθου νωρίς το πρωί.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε ξανά στην Ελευσίνα γύρω στις 09:45 πμ.

Σήμερα το πρωί επίσης μια παρόμοια αποστολή πραγματοποιήθηκε από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία με ένα αεροσκάφος τύπου Boeing E-7T (13-004) που πέταξε σε κοντινή απόσταση από τα Δωδεκάνησα εντός τουρκικού εναερίου χώρου από το Νταλαμάν.

Κάθε ημέρα έχουμε κινήσεις και προσπάθειες παρακολούθησης της περιοχής που διεξάγει έρευνες το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, από ελληνικά και τουρκικά αεροσκάφη, ενώ στην ίδια περιοχή πλέουν Κορβέτες του τουρκικού ΠΝ καθώς και ελληνικά πολεμικά πλοία.

Το τουρκικό υπουργείο άμυνας δημοσίευσε μια νέα ανάρτηση για το ερευνητικό πλοίο Oruç Reis, στο Twitter.

Στην ανάρτηση εμφανίζεται η εικόνα του ερευνητικού πλοίου Oruç Reis, η φρεγάτα και οι κορβέτες που το συνοδεύουν.

Σε ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΑΜ αναφέρει ότι: “αποφασιστικά ισχυρή! Οι φρεγάτες και οι κορβέτες των ναυτικών μας δυνάμεων συνεχίζουν αποφασιστικά την αποστολή τους και συνοδεύουν / προστατεύουν το ερευνητικό πλοίο ORUÇREÇS, το οποίο συνεχίζει να εργάζεται στις περιοχές δικαιοδοσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα επιτραπεί ανομία ή εκφοβισμός στην περιοχή! “.

Δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, Ελλάδα και Τουρκία, βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης, αναφέρει αμερικανική ιστοσελίδα.

Οι εντάσεις μεταξύ δύο συμμάχων των ΗΠΑ δεν είναι νέες για την Ουάσιγκτον. Ωστόσο, η τελευταία κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, είναι ανεξέλεγκτη, και θα μπορούσε σύντομα να παρουσιάσει ένα σημαντικό δίλημμα για αυτήν την αμερικανική κυβέρνηση όσο και για την επόμενη, τονίζει το ίδιο.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Τουρκία έχει ασυμβίβαστες αξιώσεις αποκλειστικών οικονομικών ζωνών σε θαλάσσιες περιοχές πλούσιες σε φυσικούς πόρους (κυρίως φυσικό αέριο).

“Αυτό που καθιστά τον συνεχιζόμενο ρητορικό πόλεμο, τις προκλήσεις και την επίδειξη δύναμης μεταξύ  Άγκυρας και  Αθήνας πιο επικίνδυνο, είναι η άνευ προηγουμένου στρατικοποίηση της Ανατολικής Μεσογείου και η αυξανόμενη συμμετοχή και άλλων δυνάμεων. Αυτό προσθέτει ένα ακόμη κίνδυνο στην πολύχρονη διαφωνία για τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η αυξανόμενη υποστήριξη της Ελλάδος από άλλους συμμάχους, όπως η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, (κύριος αντίπαλος της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή), σε συνδυασμό με την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, έχει μειώσει προσωρινά τις πρωτοβουλίες της Ουάσιγκτον στην περιοχή”, συνεχίζει το άρθρο.

Οι προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα σίγουρα θα επηρεάσουν τη μελλοντική προσέγγιση της Ουάσιγκτον στις συνεχιζόμενες εντάσεις Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά δεν είναι μόνο αυτές το κλειδί των εξελίξεων.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει τρομερά οικονομικά προβλήματα, τα οποία προσπαθεί να τα λύσει με συμφωνίες μετά από στρατιωτική παρέμβαση, όπως στην Λιβύη που πουλάει όπλα, στο Ναγκόρνο που πράττει το ίδιο, ενώ στην Α.Μεσόγειο αναζητά την οριοθέτηση περιοχών που είναι πλούσιες σε υδρογονάνθρακες εντός της ελληνικής όμως της ελληνικής ΑΟΖ.