Σε μεγάλη πτώση το κόμμα του Μόντι στην Ινδία

Το κόμμα του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι πρόκειται να χάσει τον έλεγχο της βασικής νότιας πολιτείας Καρνατάκα από το αντιπολιτευόμενο Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο

Το κόμμα του Bharatiya Janata προηγείται μόνο σε 65 έδρες στο 224μελές κοινοβούλιο για το οποίο η ψηφοφορία διεξήχθη στις 10 Μαΐου, σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή της Ινδίας. Το κόμμα του Ραχούλ Γκάντι, το Κογκρέσο, ήταν έτοιμο να κερδίσει μια άνετη πλειοψηφία, καθώς προηγείται σε 133 έδρες.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που το Κογκρέσο εκδιώκει το BJP από την εξουσία σε εκλογές πολιτείας μέσα σε μια δεκαετία. Πέρυσι απέσπασε τον έλεγχο της βόρειας ορεινής πολιτείας Χιμαχάλ Πραντές. Το τελικό αποτέλεσμα από την Εκλογική Επιτροπή της Ινδίας θα ανακοινωθεί αργότερα το Σάββατο.

Ο επικεφαλής υπουργός της πολιτείας Basavaraj Bommai παραδέχθηκε ότι το BJP δεν μπόρεσε να αφήσει το στίγμα του.

“Θα κάνουμε λεπτομερή ανάλυση καθώς ολοκληρώνονται τα αποτελέσματα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους. “Θα λάβουμε υπόψη μας αυτά τα αποτελέσματα και θα προσπαθήσουμε να αναδιοργανώσουμε το κόμμα για τις εκλογές του επόμενου έτους”.

Το αποτέλεσμα στην Καρνατάκα, όπου βρίσκεται το κέντρο πληροφορικής της χώρας, η Μπενγκαλούρου, θα μπορούσε να δώσει τον τόνο για τις γενικές εκλογές του 2024. Είναι μια ώθηση για το Κογκρέσο, το οποίο κατατροπώθηκε από το BJP στις δύο τελευταίες εθνικές εκλογές και δείχνει ότι ζητήματα όπως ο υψηλός πληθωρισμός και η ανεργία πλήττουν το κόμμα του Μόντι. Ο πρωθυπουργός ήταν ένας από τους εξέχοντες υποστηρικτές του κόμματός του.

Η ήττα στο μοναδικό κρατίδιο της νότιας Ινδίας όπου είχε την εξουσία δείχνει ότι το BJP και ο ινδουιστικός εθνικισμός που πρεσβεύει δεν έχουν ασκήσει σημαντικό αντίκτυπο στην περιοχή.

Ωστόσο, η ετυμηγορία στην επί μακρόν κρατική πολιτεία δεν αποτελεί πλήρες βαρόμετρο της κοινής γνώμης στην υπόλοιπη Ινδία, όπου ο Μόντι και το κόμμα του κυβερνούν την πλειοψηφία των πολιτειών. Άλλες επαρχιακές δημοσκοπήσεις που θα διεξαχθούν αργότερα μέσα στο έτος θα δώσουν επίσης ενδείξεις για την εθνική διάθεση.

“Η απώλεια του BJP στην πολιτεία μπορεί να αποδοθεί σε τοπικά ζητήματα που αφορούν το ψωμί και το βούτυρο, την ανεργία και τους ισχυρισμούς περί διαφθοράς”, δήλωσε η Shumita Deveshwar, ανώτερη διευθύντρια έρευνας στην Ινδία της TS Lombard. “Με τα ποσοστά δημοτικότητας του πρωθυπουργού Μόντι να βρίσκονται σταθερά σε υψηλά επίπεδα, η απώλεια της Καρνατάκα δεν θα δημιουργήσει κανένα σημαντικό χτύπημα στην εικόνα του”.

Στην Καρνατάκα η αναμέτρηση ήταν μεταξύ του Μόντι και του Γκάντι, γόνου της διάσημης πολιτικής δυναστείας Νεχρού-Γκάντι της Ινδίας, ο οποίος καταδικάστηκε για δυσφημιστικά σχόλια σχετικά με το επώνυμο του πρωθυπουργού το 2019. Η καταδίκη οδήγησε στην απομάκρυνση του Γκάντι από το κοινοβούλιο νωρίτερα φέτος.

Το BJP, που αντιμετώπιζε υψηλές τιμές και κατηγορίες για διαφθορά, βασιζόταν στη δημοτικότητα του Μόντι για να κρατηθεί στην εξουσία σε μια από τις πλουσιότερες πολιτείες της χώρας. Οι προεκλογικές υποσχέσεις του Κογκρέσου περιλάμβαναν άμεσες παροχές σε χρήμα για τις γυναίκες και δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα.

Η Καρνατάκα είναι μια πολιτεία με διακυμάνσεις από το 1985. Ενώ το BJP έχει κερδίσει σημαντικό αριθμό εδρών εδώ στο παρελθόν, αρκετό για να σχηματίσει κυβέρνηση πολλές φορές, δεν έχει καταφέρει ποτέ να αποκτήσει σαφή πλειοψηφία.

Το διακύβευμα ήταν ακόμη υψηλότερο για το κόμμα του Κογκρέσου, το οποίο υπέστη απανωτές ήττες στις δύο τελευταίες γενικές εκλογές, καθώς και ήττες σε μια σειρά από πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις σε πολιτείες.

“Μια νίκη του Κογκρέσου θα δώσει μεγάλη ώθηση στο ηθικό μιας αντιπολίτευσης που φαίνεται αδύναμη και κατακερματισμένη μόλις ένα χρόνο πριν από τις γενικές εκλογές”, δήλωσε ο Deveshwar. “Παρόλα αυτά, ο δρόμος για την αντιπολίτευση προς το Νέο Δελχί είναι μακρύς και δύσκολος. Το κόμμα χρειάζεται πολλές ακόμη νίκες για να θεωρηθεί ισχυρός ανταγωνιστής του BJP σε εθνικό επίπεδο”.