Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αλεξανδρούπολη – Συνεχείς αναζωπυρώσεις από τους ισχυρούς ανέμους

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Αλεξανδρούπολη καθώς η πυρκαγιά που μαίνεται από τα ξημερώματα του Σαββάτου (19/8) στην περιοχή έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες που καίνε απρόβλεπτα λόγω των ισχυρών ανέμων που φτάνουν ακόμη και τα 8 μποφόρ.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες , οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς καθώς οι διάσπαρτες εστίες σε Λουτρά, Δωρικό και Αγνάντια εξελίχθηκαν σε μέτωπα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Αλεξανδρούπολης 

Την ίδια ώρα κλειστή είναι η Εθνική οδός από το ύψος του Αεροδρομίου έως το Μοναστηράκι λόγω της πυρκαγιάς, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Δημοτική Ενότητα της Τραϊανούπολης, εκεί όπου βρίσκονται οι οχτώ οικισμοί οι οποίοι εκκενώθηκαν προληπτικά το Σάββατο.

Σε ανάρτησή του ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ Κωνσταντίνος Χουβαρδάς αναφέρει: «Μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής και απόφαση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης και σύγκληση του Τοπικού Συντονιστικού οργάνου αποφασίστηκε η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών σε 8 οικισμούς. Σύμφωνα με απόφαση του Γ.Γ.Π.Π. ο Δήμος Αλεξανδρούπολης από το Σάββατο 19/8/23 βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».

Κάηκαν σπίτια, αυτοκίνητα και εκκλησία 

Στις φλόγες τυλίχθηκαν πέντε σπίτια και αυτοκίνητα στα χωριά Αετοχώρι και Πεύκα, καθώς και η εκκλησία Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στο Αετοχώρι με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος,

Γιάννη Αρτοποιό να επιβεβαιώνει τις ζημιές μιλώντας στο OPEN λέγοντας παράλληλα πως δεν έχει γίνει ακόμα καταγραφή. «Δεν είναι μία συνηθισμένη πυρκαγιά.

Αυτό το οποίο αντιμετωπίζαμε όλοι οι πυροσβέστες παγκοσμίως είναι ότι τα βράδια συνήθως κοπάζουν τα φαινόμενα, πέφτει ο αέρας και ανεβαίνει η υγρασία. Δεν συνέβη σε αυτή τη φωτιά», τονίζει.

Σημειώνεται ότι πολύ σοβαρό πρόβλημα δημιουργεί ο πυκνός καπνός που έχει φτάσει στην πόλη της Αλεξανδρούπολης.

Για το λόγο αυτό εστάλη το μεσημέρι της Κυριακής νέο μήνυμα από το 112 στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους με κλειστές πόρτες και παράθυρα.

 

Υπενθυμίζουμε ότι έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Νίψα, Αετοχώρι, Πεύκα, Λουτρό, Αγνάντια, Αριστινό, Δωρικό και Άνθεια.

 

Πνέουν ισχυροί άνεμοι – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής 

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή έφτασαν ακόμα και τα οκτώ μποφόρ. Για το λόγο αυτό όλες οι δυνάμεις δίνουν μάχη για να σταματήσουν την πορεία της πυρκαγιάς.

Εκτός από τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, συνδράμουν επίσης μεγάλες δυνάμεις του στρατού, της Περιφέρειας, της Αστυνομίας, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στα μέτωπα της πυρκαγιάς δίνουν μάχη συνολικά 176 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 28 έφτασαν αεροπορικώς από την Αθήνα, με 10 πεζοπόρα τμήματα και 31 οχήματα

ενώ από αέρος επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ αναμένεται να σταλούν άλλα δύο αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες των ΟΤΑ και εθελοντές.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στην επιχείρηση πυρόσβεσης την πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης συνδράμουν από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων:

– 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415,

– 1 PZL,

– 2 ομάδες των 20 ατόμων του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ,

– 2 ομάδες των 10 ατόμων του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ,

– προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών,

– υδροφόρα οχήματα,

– βυτιοφόρα οχήματα και

– οχήματα γενικής χρήσεως.