Σε επίπεδο ρεκόρ η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια – Στα 420 ευρώ η μεγαβατώρα

Η χαμηλή στάθμη των υδάτων στον Ρήνο έχει μειώσει την ικανότητα αυτών των εργοστασίων να λαμβάνουν αρκετό άνθρακα για να λειτουργούν με τη βέλτιστη δυνατή απόδοση

Οι τιμές της γερμανικής ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, με το συνεχιζόμενο κύμα καύσωνα και την ξηρασία να περιορίζουν σημαντικά μία από τις βασικές υδάτινες οδούς της Ευρώπης για τη μεταφορά ενεργειακών προμηθειών, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Ο καύσωνας του καλοκαιριού ασκεί πίεση στο ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης, ενώ η Ρωσία περιορίζει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την ήπειρο. Το γεγονός αυτό πρόκειται να πλήξει τα οικονομικά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη, μια κρίση που θα ενταθεί καθώς η ζήτηση ενέργειας θα αυξάνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σχεδόν κάθε πτυχή του ενεργειακού συστήματος συμβάλλει στην αύξηση των τιμών αυτή τη στιγμή. Ένας άλλος παράγοντας που ασκεί πιέσεις στις τιμές είναι ο ποταμός Ρήνος, ο οποίος πρόκειται να γίνει ουσιαστικά αδιάβατος αργότερα αυτή την εβδομάδα, διακόπτοντας τις προμήθειες άνθρακα σε εργοστάσια που θα έπρεπε να λειτουργούν περισσότερο για να μπορέσει η Ευρώπη να εξοικονομήσει το φυσικό αέριο. Ενώ μπορούν ακόμα να προμηθεύονται το καύσιμο με οδική ή σιδηροδρομική μεταφορά, είναι πιο ακριβό να το κάνουν με αυτόν τον τρόπο.

“Η χαμηλή στάθμη των υδάτων στον Ρήνο έχει μειώσει την ικανότητα αυτών των εργοστασίων να λαμβάνουν αρκετό άνθρακα για να λειτουργούν με τη βέλτιστη δυνατή απόδοση”, ανέφεραν οι αναλυτές της AME Group.

Σε αυτό το κλίμα, το γερμανικό προθεσμιακό συμβόλαιο για την επόμενη χρονιά σημείωσε άνοδο έως και 3,2% στα 420 ευρώ τη μεγαβατώρα στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας. Πρόκειται για τιμή πέντε φορές μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τη Silje Eriksen Holmen, της Volue με έδρα το Όσλο, η ξηρασία δεν φαίνεται ότι θα τελειώσει σύντομα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι μόνο αυτό το καλοκαίρι που ήταν ιδιαίτερα θερμό και ξηρό, αλλά υπήρξε μια πολύ μεγαλύτερη περίοδος που έχει επιδεινώσει τις επιπτώσεις της ξηρασίας. “Το πρόβλημα δεν είναι ένας ξηρός Ιούλιος ή μερικές εβδομάδες ή μήνες”, δήλωσε η Eriksen Holmen. “Ήταν μια πραγματικά ξηρή χρονιά.”

Η αιολική ενέργεια είναι επίσης χαμηλότερη από το μέσο όρο για αυτή την εποχή του έτους σε μέρη της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς. Αυτό αφήνει το σύστημα περισσότερο εξαρτημένο από τις μονάδες ορυκτών καυσίμων.

Ταυτόχρονα, περισσότερο από το ήμισυ του πυρηνικού στόλου της Γαλλίας είναι εκτός λειτουργίας για εργασίες συντήρησης, αφήνοντας τη χώρα εξαρτημένη από τις εισαγωγές από τους γείτονές της.