Σχέδιο «Ηρακλής»: Προς τιτλοποίηση «κόκκινα» δάνεια €25 δισ. – Τι ανακοίνωσαν τέσσερις τράπεζες

Σχέδιο «Ηρακλής»

Κόκκινα δάνεια ύψους 25 δισ. ευρώ πρόκειται να τιτλοποιηθούν με κρατικές εγγυήσεις από το σχέδιο “Ηρακλής”, σύμφωνα με τις έως τώρα ανακοινώσεις των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών.

Την αρχή είχε κάνει η Eurobank, με το χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων Pillar, ύψους 2 δις. ευρώ. Επίσης, πρόκειται να τιτλοποιηθεί το χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών και στεγαστικών Cairo, ύψους 7,5 δισ. ευρώ.

Η Alpha bank, η οποία πρόκειται να προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις αύριο θα τιτλοποιήσει το χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων Orion, ύψους 2 δισ. ευρώ, αλλά και το χαρτοφυλάκιο Galax, ύψους 10 δισ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς πρόκειται να τιτλοποιήσει στεγαστικά δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ με το χαρτοφυλάκιο Phoenix κι άλλο ένα με την ονομασία Bridge, ύψους 1-1,5 δις. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες,

η Τράπεζα Πειραιώς εξετάζει την τιτλοποίηση ακόμη ενός χαρτοφυλακίου, όταν θα λάβει έγκριση το σχέδιο Ηρακλής. Από την πλευρά της, η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει σε τιτλοποίηση πακέτου στεγαστικών δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ.

Εκτός από τις κρατικές εγγυήσεις οι τέσσερις τράπεζες προετοιμάζονται επίσης και για την έκδοση ομολόγων Tier II, εφόσον τα επιτόκια κινούνται μεταξύ 6-5%.

Μέχρι τώρα όπως ήδη έχουν πει στους επενδυτές τους, ομόλογα πρόκειται να βγάλουν η Alpha bank και η Τράπεζα Πειραιώς.