Σαρώνει η τροπική καταιγίδα «Άνα» σε Μαδαγασκάρη, Μοζαμβίκη και Μαλάουι

Η τροπική καταιγίδα Άνα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 46 ανθρώπους στη Μαδαγασκάρη, τη Μοζαμβίκη και το Μαλάουι, όπου το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει βυθιστεί στο σκοτάδι τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τους απολογισμούς που δημοσίευσαν σήμερα οι αρχές των τριών χωρών.

Η καταιγίδα έχει προκαλέσει ισχυρές βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα πλημμύρες και κατολισθήσεις στην πρωτεύουσα της Μαδαγασκάρης, το Ανταναναρίβο.

Σύμφωνα με έναν απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, 39 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και σχεδόν 65.000 άλλοι έχουν μείνει άστεγοι, από το τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Αφότου διέσχισε τον Ινδικό Ωκεανό, οι σφοδρές βροχοπτώσεις της Άνας σάρωσαν το βόρειο και κεντρικό τμήμα της Μοζαμβίκης.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 49 τραυματίστηκαν στην επαρχία Ζαμπέζια, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κινδύνων της χώρας.

Η καταιγίδα μπορεί ενδεχομένως να πλήξει «άκρως ευάλωτους πληθυσμούς, που έχουν ήδη υποφέρει πρόσφατα από φυσικές καταστροφές και συρράξεις στη βόρεια Μοζαμβίκη», προειδοποίησε το Γραφείο Συντονισμού των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση της Μοζαμβίκης και υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών υπολογίζουν σε 500.000 τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν πληγεί από την Άνα στις επαρχίες Ναμπούλα, Ζαμπέζια και Σοφάλα.

Την ίδια ώρα, στο γειτονικό Μαλάουι, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν. Η καταιγίδα βύθισε χθες το μεγαλύτερο μέρος της χώρας στο σκοτάδι. Οι ξαφνικές πλημμύρες ανάγκασαν τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας να σταματήσουν τη λειτουργία των γεννητριών τους.

«Η στάθμη των υδάτων είναι πάρα πολύ υψηλή για να συνεχίσουμε να λειτουργούμε, είναι πολύ επικίνδυνο», εξήγησε στο AFP ο Μόζες Γκουάζα, εκπρόσωπος τύπου της Electricity Generation Company.