Σάμος: Για δεύτερη ημέρα η πυρκαγιά κατακαίει το νησί – Κάηκε το Μοναστήρι του Αγίου Γιάννη

Σάμος

Ολονύχτια ήταν η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων στο νησί της Σάμου προκειμένου να καταφέρουν να ελέγξουν την πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Παλαιοχώρι Μαραθοκάμπου.

και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων με αποτέλεσμα να περάσει και τις περιοχές Γκιόκα και της Μακριάς Πούντας με κατεύθυνση πλέον, την Παραλία του Λιμνιώνα..

Από το μεσημέρι της Τετάρτης έχουν εκκενωθεί δύο οικισμοί, Μακριά Πούντα και Λιμνιώνας, ωστόσο σήμερα, σύμφωνα με την δημοσιογράφο της «Σαμιακής Τηλεόρασης», Βιολέτα Τριπόδη.

Που φιλοξενήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Open, η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη. Μάλιστα, με το πρώτο πρωινό φως της ημέρας, ρίχθηκαν στη μάχη τα εναέρια μέσα, για να ενισχύσουν τις επίγειες δυνάμεις.

 

Συνολικά, αυτή την ώρα επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 15 οχήματα και 2 ελικόπτερα. Από αυτούς, 28 πυροσβέστες είναι αερομεταφερόμενη ομάδα από την Αττική.

Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με μηχανήματα έργου και υδροφόρες, καθώς και εθελοντές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πυρκαγιά κάηκε το Μοναστήρι του Αγίου Γιάννη του Ελεήμονα, καθώς και διάσπαρτα σπίτια κοντά στο Παλαιοχώρι.

Ενώ κατέπεσε και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο δυο από τους τέσσερις επιβαίνοντες, εκ των οποίων ένας Έλληνας και ένας Μολδαβός.

Πρόκειται για ελικόπτερο Mi-8, μεσαίου τύπου με κάδο, το οποίο ενοικίαζε η Πυροσβεστική.

Φωτογραφία: Samos24.gr

Για σήμερα αναμένεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, σε Αττική, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Κρήτη, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ικαρία.

Στις περιοχές αυτές απαγορεύεται η είσοδος σε εθνικούς δρυμούς και δάση και θα πραγματοποιούνται αυξημένες περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα το Πυροσβεστικό Σώμα και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας θα είναι σε επιφυλακή.