Σάλος στην Βρετανία: Η δισεκατομμυριούχος σύζυγος του υπ.Οικονομικών δεν πληρώνει φόρους

Βρετανία

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρών επικρίσεων, καθώς η δισεκατομμυριούχος σύζυγος του, Αξάτα Μούρτι, δεν πληρώνει φόρους γιατί απολαμβάνει προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Μάλιστα, η εφημερίδα The Independent αποκάλυψε το προνομιακό καθεστώς της κόρης του Ινδού δισεκατομμυριούχου Ναραγιάνα Μούρτι, συνιδρυτή της εταιρείας τεχνολογίας Infosys, την στιγμή που ο Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε νέες αυξήσεις φόρων και τιμών, λόγω της ακρίβειας.

«Το να σπιλώνουν τη σύζυγό μου για να με πλήξουν είναι αποκρουστικό», είπε χαρακτηριστικά στην The Sun και πρόσθεσε ότι η σύζυγός του «πληρώνει φόρους στη Βρετανία για κάθε δεκάρα που κερδίζει» σε αυτή τη χώρα και έκανε λόγο για «εκστρατεία σπίλωσης» από την αντιπολίτευση.

Παρόλα αυτά, το πρακτορείο Reuters αναφέρει πως στελέχη της αντιπολίτευσης είπαν ότι είναι σοβαρά τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσει ο υπουργός αναφορικά με το φορολογικό καθεστώς της Μούρτι.

Ποια είναι η Αξάτα Μούρτι

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει πως η Αξάτα Μούρτι είναι 42 ετών και εκτιμάται ότι έχει μετοχές στην Infosys αξίας περίπου 1 δισεκ. δολαρίων. Γνωρίστηκε με τον Ρίσι Σούνακ όταν σπούδαζαν και οι δύο στο Στάνφορντ και παντρεύτηκαν το 2009.

Επίσης, έχουν από κοινού τουλάχιστον τέσσερα ακίνητα, μεταξύ των οποίων ένα σπίτι στο Λονδίνο αξίας 7 εκατομμυρίων λιρών και ένα διαμέρισμα στη Σάντα Μόνικα, στην Καλιφόρνια.

Μάλιστα, η Αξάτα Μούρτι είναι διευθύντρια της επενδυτικής εταιρείας Catamaran Ventures, την οποία ίδρυσε μαζί με τον σύζυγό της το 2013 ενώ το 2010 λάνσαρε τη δική της μάρκα μόδας, την Akshata Designs.