Σάλος στην Ιαπωνία με το σχόλιο του πρωθυπουργού περί γάμου ομοφύλων

Ο Κισίντα, αναφερόμενος στο ότι η κυβέρνηση απαγορεύει ακόμη τον γάμο σε άτομα του ίδιου φύλου, ισχυρίστηκε πως αυτό «δεν συνιστά διάκριση».

Παρά τις επικρίσεις, επανέλαβε το σχόλιο αυτό, με την Ιαπωνία να παραμένει η μόνη χώρα της G7 που δεν αναγνωρίζει τέτοιες ενώσεις.

Ερωτώμενος από νομοθέτη της αντιπολίτευσης αν ο υφιστάμενος νόμος της χώρας συνιστά διάκριση, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι η απαγόρευση γάμου σε ζευγάρια του ίδιου φύλου αποτελεί άδικη διάκριση από το κράτος. Δεν είναι αντισυνταγματική». Ο Κισίντα επανέλαβε ότι η στάση του δεν πρέπει να θεωρηθεί μορφή διάκρισης.

Τοπικές ομάδες ΛΟΑΤΚΙ κατηγόρησαν τον Κισίντα ότι υπαναχώρησε από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε τις τελευταίες εβδομάδες, λέγοντας ότι τα λόγια του έρχονται σε αντίθεση με τις πράξεις του.

Πριν από εβδομάδες, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ για τα ομοφοβικά σχόλια που έκανε ένας βοηθός του, ο οποίος έκτοτε απολύθηκε.

Ο Κισίντα πραγματοποίησε συνάντηση με τους ακτιβιστές ΛΟΑΤΚΙ τον περασμένο μήνα, αφού απέλυσε τον εκτελεστικό γραμματέα του, Μασαγιόσι Αράι, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν ήθελε καν να εξετάσει» τις σεξουαλικές μειονότητες. Ο ίδιος διόρισε έναν ειδικό σύμβουλο για θέματα ΛΟΑΤΚΙ και δήλωσε επίσης ότι το κόμμα του θα εξετάσει ένα νέο νομοσχέδιο.

Οι ακτιβιστές είπαν ότι ήταν ανακριβές να δηλώνει ο κ. Κισίντα ότι ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου «δεν είναι αντισυνταγματικός» στην Ιαπωνία, όταν τα τοπικά δικαστήρια έχουν αποφανθεί διαφορετικά σε τουλάχιστον δύο αποφάσεις, που αποτελούν προηγούμενο.

Η Ταϊβάν μόνη ασιατική χώρα που επιτρέπει γάμους ομοφύλων

Η στάση της κοινής γνώμης απέναντι στον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου έχει αλλάξει, ιδίως μεταξύ των νεότερων ψηφοφόρων, δήλωσε η ομάδα «Γάμος για την Ισότητα στην Ιαπωνία» (MFEJ).

Πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων υποστηρίζουν τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Ορισμένα ζευγάρια έχουν προσβάλει την απαγόρευση ενώπιον των δικαστηρίων, με διαφορετικά αποτελέσματα. Υπήρξε βελτίωση στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στην Ασία, αλλά η Ταϊβάν παραμένει η μόνη επικράτεια που αναγνωρίζει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου στην περιοχή.