Ρωσικό πυρηνικό στρατιωτικό τρένο φαίνεται εν κινήσει ως «πιθανή προειδοποίηση προς τη Δύση»

Θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια επερχόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης από τον Ρώσο πρόεδρο ή να αποτελέσει πρόδρομο για πυρηνικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας

Ένα τεράστιο τρένο που μεταφέρει εξειδικευμένο στρατιωτικό εξοπλισμό που σχετίζεται με τμήμα πυρηνικών όπλων του ρωσικού υπουργείου Άμυνας έχει εντοπιστεί εν κινήσει, προκαλώντας φόβους για κλιμάκωση του πολέμου του Πούτιν.

Μια σειρά τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (APC) BPM-97 και άλλα στρατιωτικά οχήματα εθεάθησαν να ταξιδεύουν στην κεντρική Ρωσία σε ένα κλιπ που δημοσιεύτηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram από το φιλορωσικό κανάλι Rybar την Κυριακή.

Τα APC πιστεύεται ότι έχουν αναβαθμιστεί με πιο ικανούς πυργίσκους, ενισχυμένη ενέδρα και θωράκιση ναρκών και ένα σύστημα καθαρισμού αέρα που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους επιβαίνοντες να λειτουργούν αποτελεσματικά απέναντι σε συνεχείς επιθέσεις πεζικού.

Τέτοιο προηγμένο στρατιωτικό υλικό, του οποίου μόλις και μετά βίας έχει αναπτυχθεί στην πρώτη γραμμή της Ουκρανίας, ανήκει στη 12η Κύρια Διεύθυνση του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας.

Αυτό το εξειδικευμένο τμήμα είναι αφιερωμένο στην αποθήκευση, συντήρηση και παροχή όπλων σε ομάδες όπως οι Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις, ένας ρωσικός στρατιωτικός κλάδος που ελέγχει πυρηνικούς πυραύλους και αποτελεί βασικό μέρος του πυρηνικού προγράμματος του Πούτιν.

Σήμα για κλιμάκωση ή πυρηνικές ασκήσεις
Ο στρατιωτικός αναλυτής Κόνραντ Μουζίκα (Konrad Musyka) ισχυρίστηκε ότι η ανάπτυξη τέτοιων μονάδων θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια επερχόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης από τον Ρώσο πρόεδρο ή να αποτελέσει πρόδρομο για πυρηνικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας.

Έρχεται καθώς το ΝΑΤΟ προειδοποίησε τα κράτη μέλη ότι το υπερσύγχρονο πυρηνικό υποβρύχιο Belgorod της Ρωσίας έχει εγκαταλείψει τη βάση του στη Λευκή Θάλασσα, ενώ ο βασικός σύμμαχος του Πούτιν, Ραμζάν Καντίροφ, είπε ότι ο ρωσικός στρατός θα πρέπει να χρησιμοποιήσει «πυρηνικά όπλα χαμηλής απόδοσης» για να ανατρέψει το ρεύμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Μουζίκα είπε ότι η μετακίνηση βαρέως στρατιωτικού υλικού που ανήκει σε μονάδες που διαθέτουν πυρηνικά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.

Ωστόσο, πρότεινε ότι θα μπορούσε να είναι ένα «σήμα προς τη Δύση ότι η Μόσχα κλιμακώνει» τη σύγκρουση, προσθέτοντας ότι οι Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις της Ρωσίας (RVSN) είναι γνωστό ότι υποβάλλονται σε εκτεταμένες εκπαιδευτικές ασκήσεις το φθινόπωρο.

Η RVSN είναι ένας κλάδος των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματος πυρηνικής άμυνας και αποτροπής του έθνους, το οποίο είναι το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο στον κόσμο.

Αποτελείται από δεκάδες συντάγματα πυραύλων που μαζί ελέγχουν χιλιάδες πυρηνικά ικανά όπλα, διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM) και είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση και την προστασία των κέντρων εκτόξευσής τους.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία η ανωτερότητα στους πόρους και τα συμβατικά όπλα βρίσκεται στο πλευρό της Δύσης», δήλωσε ο Vasily Kashin, στρατιωτικός και πολιτικός αναλυτής στην Ανώτατη Οικονομική Σχολή της Μόσχας. «Αλλά η ισχύς της Ρωσίας βασίζεται στο πυρηνικό της οπλοστάσιο».

Iskander στη Χερσώνα
Σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύτηκε στο κοινωνικό δίκτυο Twitter, την 1η Οκτωβρίου 2022, η Ρωσία ενισχύει την τακτική πυραυλική της ισχύ στέλνοντας νέες μονάδες κινητών συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς Iskander. Επικαλούμενος πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στο Twitter, ο Iskander που μεταφέρθηκε με τρένο είναι καθ’ οδόν για την περιοχή Χερσώνας.

Η Χερσώνα είναι μια επαρχία στη νότια Ουκρανία, που διεκδικείται και κατέχεται κυρίως από τη Ρωσία. Βρίσκεται ακριβώς βόρεια της Κριμαίας. Την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2022, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι (Volodymyr Zelenskyy) ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις απελευθέρωσαν τους αστικού τύπου οικισμούς Arkhanhelske και Myrolyubivka στην περιοχή Χερσώνας.

Επικαλούμενοι πληροφορίες από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, οι ουκρανικές δυνάμεις διέρρηξαν τις ρωσικές γραμμές και πραγματοποίησαν νέες προόδους στη νότια περιοχή Χερσώνα, παρόλο που συνέχιζαν να αναπτύσσουν την ταχεία επίθεσή τους στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Λόγω αυτής της ουκρανικής επίθεσης στην περιοχή Χερσώνα, ο ρωσικός στρατός θέλει να ενισχύσει τις στρατιωτικές του δυνατότητες σε αυτήν την περιοχή και να σταματήσει την προέλαση του ουκρανικού στρατού. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία των περιοχών Χερσώνας και Ζαπορίζια.

Το Iskander είναι ένα κινητό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς που τέθηκε σε λειτουργία με τον ρωσικό στρατό το 2010 για να αντικαταστήσει το παλιό σύστημα τακτικών βαλλιστικών πυραύλων SS-21 Tochka-U.

Στρατιωτική άσκηση Grom
Ο Muzyka υποστήριξε επίσης ότι η κίνηση τέτοιου υλικού θα μπορούσε να σημαίνει προετοιμασίες για την περίφημη άσκηση πυρηνικής αποτροπής «Grom» (Thunder) της Ρωσίας.

Διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2019, οι στρατιωτικές ασκήσεις Grom βλέπουν τμήματα από τα τριφύλια των ρωσικών πυρηνικών οπλοστασίων ξηράς, αέρος και θάλασσας να συγκεντρώνονται για να δοκιμάσουν την επιχειρησιακή τους απόκριση σε περίπτωση πυρηνικής σύγκρουσης.

Οι ασκήσεις είδαν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες να συμμετάσχουν σε δοκιμές πυρηνικής ετοιμότητας μαζί με περισσότερους από 200 σταθμούς εκτόξευσης ICBM, εκατοντάδες στρατιωτικά αεροσκάφη και πολλά πυρηνικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια, σύμφωνα με το The Diplomat.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε πέρυσι ότι οι ασκήσεις Γκρομ θα πραγματοποιηθούν ξανά το 2022, αν και δεν είναι σαφές εάν η σύγκρουση στην Ουκρανία θα επιφέρει αλλαγές στο πρόγραμμα.

Η θάλασσα Kara βρίσκεται στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Novaya Zemlya, ενός μεγάλου ρωσικού ελεγχόμενου νησιού στον αρκτικό κύκλο που χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό ως εγκατάσταση δοκιμών πυρηνικών όπλων. Ήταν ο τόπος της μεγαλύτερης πυρηνικής έκρηξης που καταγράφηκε ποτέ το 1961, όταν η ΕΣΣΔ πυροδότησε τη βόμβα του Τσάρου, μια πυρηνική συσκευή δέκα φορές πιο ισχυρή από όλα τα πυρομαχικά που εξερράγησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία υποβαθμίστηκε επειδή ο αρχικός σχεδιασμός της θεωρήθηκε πολύ επικίνδυνος για δοκιμή.

Εν τω μεταξύ, ο Τσετσένος πολέμαρχος και σύμμαχος του Πούτιν Ραμζάν Καντίροφ έγραψε στο Telegram αυτό το Σαββατοκύριακο ότι η Ρωσία θα πρέπει να κηρύξει στρατιωτικό νόμο σε συνοριακές πόλεις κοντά στην Ουκρανία και να αναπτύξει πυρηνικά όπλα χαμηλής απόδοσης για να αντιστρέψει πρόσφατες στρατιωτικές αποτυχίες. «Δεν ξέρω τι αναφέρει το υπουργείο Άμυνας στον Ανώτατο Ανώτατο Διοικητή [Πούτιν], αλλά κατά την προσωπική μου άποψη, πρέπει να λάβουμε πιο δραστικά μέτρα», είπε.

Ο Καντίροφ παραπονέθηκε ότι οι διοικητές του Πούτιν απέτυχαν να εξοντώσουν τους «σατανιστές και φασίστες» της Ουκρανίας και δεν ξεστόμισε την επιθυμία του να πυροδοτηθούν πυρηνικά όπλα στο ουκρανικό έδαφος.