Αμετακίνητος ο Πούτιν: Καμία υποχώρηση σε τίποτα

Πούτιν

Σχεδόν δυο ώρες συνομίλησε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν με αντικείμενο της συζήτησης φυσικά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Όπως μεταδίδει το Sky News Πούτιν και Ερντογάν συζήτησαν για την κατάσταση που επικρατεί και για τις απαιτήσεις της Ρωσίας προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος. Οι δυο ηγέτες δεν είναι η πρώτη φορά που συνομιλούν αφού πάλι εντός της εβδομάδας είχαν συζητήσει τηλεφωνικά με γαλλικές πηγές να μεταδίδουν ότι δεν υπήρχε κάτι ενθαρρυντικό όσον αφορά στο ενδεχόμενο τερματισμού της σύρραξης.

Η επικοινωνία ήρθε αφότου ο Πούτιν είχε σήμερα συνομιλία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία ο για την οποία ο Τούρκος πρόεδρος τον προέτρεψε να κηρύξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Πούτιν σε Ερντογάν: Ο πόλεμος θα σταματήσει εάν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν

Ο Ρώσος πρόεδρος πάντως από την πλευρά του δήλωσε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του πως «η στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία θα σταματήσει μόνο αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν και μόνο αν οι απαιτήσεις της Μόσχας ικανοποιηθούν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο Πούτιν τόνισε ότι η «επιχείρηση» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει τον πόλεμο- εξελίσσεται βάσει σχεδίου χρονοδιαγράμματος και ότι ελπίζει ότι οι Ουκρανοί διαπραγματευτές θα ακολουθήσουν μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση στις συνομιλίες και θα λάβουν υπόψη την πραγματικότητα στο πεδίο, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του. Συμπλήρωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με την Ουκρανία και ξένους εταίρους.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να κηρύξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους και να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία.

Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας μίας ώρας, η τουρκική προεδρία είπε ότι ο Ερντογάν τόνισε στον Πούτιν ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης, προσθέτοντας ότι η κατάπαυση του πυρός θα αμβλύνει τις ανησυχίες για την ανθρωπιστική κατάσταση. «Ο πρόεδρος Ερντογάν ανανέωσε την έκκλησή του «ας ανοίξουμε το δρόμο για την ειρήνη μαζί»», ανέφερε το γραφείο του. «Ο Ερντογάν τόνισε τη σημασία της λήψης επειγόντων μέτρων για την επίτευξη εκεχειρίας, το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων και την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας».