Ρωσία: Τα έσοδα από το πετρέλαιο τις 100 ημέρες του πολέμου

Περίπου 93 δισεκατομμύριο ευρώ κέρδισε η Ρωσία από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων τις πρώτες εκατό ημέρες του πολέμου, που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου. Και μάλιστα το μεγαλύτερη μέρος του ποσού αυτού προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με μελέτη του Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA, «Κέντρο έρευνας για την ενέργεια και τον καθαρό αέρα»), που εδρεύει στη Φινλανδία, η ΕΕ αντιπροσώπευε το 61% των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων, με αξία περίπου 57 δισεκ. ευρώ, τις πρώτες 100 ημέρες του πολέμου (24η Φεβρουαρίου-3η Ιουνίου). Οι κυριότεροι εισαγωγείς ρωσικού πετρελαίου το διάστημα αυτό ήταν η Κίνα (12,6 δισεκ. ευρώ), η Γερμανία (12,1 δισεκ.) και η Ιταλία (7,8 δισεκ.).

Τα έσοδα της Ρωσίας προέρχονται κυρίως από την πώληση αργού πετρελαίου (46 δισ. ευρώ), φυσικού αερίου που μεταφέρεται μέσω αγωγών (24 δισεκ.), πετρελαϊκών προϊόντων, υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ), καθώς και άνθρακα.

Το εμπάργκο

Υπενθυμίζεται ότι, προσφάτως η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να επιβάλει σταδιακό εμπάργκο –με εξαιρέσεις– στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου. Το ρωσικό φυσικό αέριο, από το οποίο εξαρτάται σε υψηλό βαθμό, δεν αναμένεται προς το παρόν να συμπεριληφθεί σε ανάλογες κυρώσεις.

Αν και Ρωσία υποχρεώθηκε να πουλήσει σε τιμές χαμηλότερες από αυτές της αγοράς, έχει ήδη ωφεληθεί σημαντικά από την παγκόσμια αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Μολονότι ορισμένες χώρες έκαναν μεγάλες προσπάθειες να μειώσουν τις εισαγωγές τους (Πολωνία, Φινλανδία, τα κράτη της Βαλτικής), άλλες αντίθετα τις αύξησαν: η Κίνα, η Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και… η Γαλλία, σύμφωνα με το CREA.

«Ενώ η ΕΕ προβλέπει πιο αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, η Γαλλία αύξησε τις εισαγωγές της και έγινε ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού LNG στον κόσμο», τονίζει ο Λάουρι Μιλιβίρτα, αναλυτής του CREA.

Επρόκειτο για αγορές σποτ (άμεσα πληρωτέες στην παράδοση με ρευστό) και όχι στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων, κάτι που σημαίνει ότι η Γαλλία αποφάσισε εν γνώσει της να αγοράσει περισσότερη ρωσική ενέργεια παρά την εισβολή στην Ουκρανία, σημειώνει ο ειδικός.

Η Γαλλία «οφείλει να ευθυγραμμίσει τα λόγια με τις πράξεις της: εάν υποστηρίζει αληθινά την Ουκρανία, πρέπει να εφαρμόσει άμεσα εμπάργκο στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και να αναπτύξει το ταχύτερο καθαρές μορφές ενέργειας και λύσεις για την ενεργειακή αποδοτικότητα», κρίνει.