Ρωσία: Εντοπίστηκε και δεύτερο άτομο για τη δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα

δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) κατονόμασε έναν ακόμη Ουκρανό, που όπως υποστηρίζει ανήκε στην ομάδα που δολοφόνησε τη Ντάρια Ντούγκινα, την κόρη ενός προβεβλημένου Ρώσου υπερεθνικιστή, ο οποίος πρεσβεύει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να ενσωματωθεί σε μια νέα ρωσική αυτοκρατορία.

Η Ντούγκινα, η οποία όπως ο πατέρας της, Αλεξάντερ Ντούγκιν, ήταν ένθερμη υποστηρικτής της -κατά τη Μόσχα- «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, σκοτώθηκε όταν εξερράγη το παγιδευμένο αυτοκίνητό της σε περιοχή έξω από τη Μόσχα στις 20 Αυγούστου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τη δολοφονία της «απεχθές, άγριο έγκλημα».

Δύο ημέρες μετά τη δολοφονία της 29χρονης, η FSB ανακοίνωσε ότι διαλεύκανε την υπόθεση κατονομάζοντας μια Ουκρανή, η οποία -σύμφωνα με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες- ακολουθούσε το θύμα επί εβδομάδες,

είχε νοικιάσει ένα διαμέρισμα στο συγκρότημα κατοικιών όπου διέμενε το θύμα και τοποθέτησε τη βόμβα στο αυτοκίνητο του θύματος προτού διαφύγει στην Εσθονία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η γυναίκα αυτή είχε τη στήριξη του Κιέβου.

Η Ουκρανία, η οποία υποστηρίζει ότι η Ρωσία διεξάγει έναν επεκτατικού τύπου πόλεμο, αρνείται κάθε ανάμειξη στον φόνο της Ντούγκινα, η οποία μετά τη δολοφονία της παρουσιάζεται ως μάρτυρας από τους φιλοκυβερνητικούς πολιτικούς και από τη ρωσική κρατική τηλεόραση, όπου εμφανιζόταν συχνά ως σχολιάστρια υπέρ του πολέμου.

Σήμερα, η FSB ανακοίνωσε ότι ταυτοποίησε ένα ακόμη μέλος της ουκρανικής «οργάνωσης τρομοκρατίας και δολιοφθοράς», που, όπως υποστηρίζει, ενορχήστρωσε και εκτέλεσε τη δολοφονία.

Σε ανακοίνωσή της, η FSB σημειώνει ότι ο νέος ύποπτος -ένας άνδρας γεννημένος το 1978, τον οποίο αναφέρει ως Bogdan Tsyganenko και τον έχει παρουσιάσει σε οπτικό υλικό από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης,

βοήθησε στη συναρμολόγηση της βόμβας μέσα σε έναν νοικιασμένο χώρο στάθμευσης στη Μόσχα και εξασφάλισε τα πλαστά έγγραφα και τις πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας για τη γυναίκα που τοποθέτησε τη βόμβα στο αυτοκίνητο της Ντούγκινα.

Ο Tsyganenko, σύμφωνα με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, διέφυγε από τη Ρωσία μέσω της Εσθονίας την παραμονή της επίθεσης.

Σε ένα βίντεο από κάμερες ασφαλείας διάρκειας 11 λεπτών, που έδωσε στη δημοσιότητα η FSB, εμφανίζεται ο άνδρας αυτός να εισέρχεται στη Ρωσία στις 30 Ιουλίου, να μπαίνει και να βγαίνει από χώρους πάρκινγκ στη Μόσχα,

να παραλαμβάνει, σύμφωνα με τη FSB, πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας και να φεύγει από τη Ρωσία τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Αυγούστου, μία ημέρα πριν από τη δολοφονία της Ντούγκινα.

Το οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας δείχνει επίσης την Ουκρανή, η οποία κατηγορείται από τη FSB ότι τοποθέτησε τη βόμβα στο αυτοκίνητο, να περπατάει στην περιοχή όπου ήταν σταθμευμένα αυτοκίνητα σε μια εκδήλωση όπου είχε παραστεί η Ντούγκινα λίγο πριν δολοφονηθεί.

Η FSB υποστηρίζει ότι η Ουκρανή παρακολούθησε τη Ντούγκινα, βεβαιώθηκε ότι έφυγε από την εκδήλωση και μετά την ακολούθησε με το δικό της αυτοκίνητο και πυροδότησε τη βόμβα που είχε τοποθετήσει στο αυτοκίνητο του θύματος.