Πύρινο 10ήμερο έως τέλος Ιουλίου: Ο υδράργυρος θα φτάσει τους 46 βαθμούς – Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Καύσωνα διαρκείας στη χώρα μας, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 46 βαθμούς Κελσίου προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr κάνει λόγο για δύο διαδοχικά πολύ θερμά διαστήματα που θα έρθουν στη χώρα μας από την Πέμπτη,
20 Ιουλίου, μέχρι και 28 Ιουλίου που θα ξεκινήσουν ουσιαστικά από αύριο Πέμπτη, ανήμερα του Προφήτη Ηλία, μέχρι και του Αγίου Παντελεήμονα στις 27 Ιουλίου.

Ο Σάκης Αρναούτογλου με ανάρτησή του είναι κατηγορηματικός ότι θα υπάρχει κορύφωση του δεύτερου κύματος του καύσωνα την Τετάρτη 26 Ιουλίου και την Παρασκευή 28 Ιουλίου θα πέσει η θερμοκρασία στους 38 βαθμούς.

Όπως αναφέρει ο Σάκης Αρναούτογλου, στους κλειστούς κάμπους θα έχουμε έναν με δύο βαθμούς υψηλότερη θερμοκρασία, θα φτάσει δηλαδή τους 45 και 46 βαθμούς ενώ στα ορεινά σημεία θα έχουμε 8 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία.

Αναλυτικά στην ανάρτησή του

Ζιακόπουλος: Προσβλέπουμε στον Προφήτη Ηλία – Είναι ο έφορος των μετεωρολογικών φαινομένων

Ο μαθηματικός – μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του εκτιμά ότι την Κυριακή ο υδράργυρος στη Θεσσαλία, την Α. Στερεά και την Α. Πελοπόννησο είναι πιθανό να φθάσει και τους 45 βαθμούς.

Αναλυτικά σημειώνει:

«Το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, ο οποίος ως γνωστόν προκαλεί τους ενισχυμένους Β-ΒΑ ανέμους στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα, θα εξασθενήσει, με αποτέλεσμα την πτώση της έντασης των ανέμων σε όλες τις περιοχές της χώρας. Όπως συνήθως συμβαίνει στην περιοχή μας τη θερινή περίοδο, με την εξασθένηση των ανέμων αρχίζει η άνοδος της θερμοκρασίας. Εκτιμάται ότι το τριήμερο Παρασκευή – Κυριακή (21-23/7) θα είναι ιδιαίτερα ζεστό με τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας στις κατά τεκμήριο πιο θερμές περιοχές της κεντρικής και της νότιας Ελλάδας να κυμαίνονται από 42 ως 44 βαθμούς.

Μάλιστα, την Κυριακή, με την επικράτηση Δ-ΒΔ ανέμων, η θερμοκρασία στη Θεσσαλία, την Α. Στερεά και την Α. Πελοπόννησο είναι πιθανό να φθάσει και τους 45 βαθμούς. Εννοείται ότι με αυτές τις συνθήκες ο κίνδυνος πυρκαγιών θα είναι εξαιρετικά μεγάλος.

Υ.Γ. Βλέποντας και την τάση του καιρού που θα επικρατήσει την επόμενη εβδομάδα στη χώρα μας, σε εκείνον που προσβλέπουμε για βοήθεια είναι ο Προφήτης Ηλίας, ο οποίος σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση είναι ο έφορος των μετεωρολογικών φαινομένων, δηλαδή αυτός που ρυθμίζει τη βροχή, τον κεραυνό, τους καύσωνες και τα άλλα φαινόμενα!»

Καλλιάνος: Τα δεδομένα αλλάζουν προς το χειρότερο

«Ο καύσωνας που μόλις ξεκίνησε θα κρατήσει πάνω από μια εβδομάδα !
Τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά προς το χειρότερο σενάριο!
Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, από σήμερα και στη συνέχεια εισερχόμαστε σε μια πολύ θερμή περίοδο η οποία όμως θα είναι ιδιαίτερα μακρά» εκτιμά και ο Γιάννης Καλλιάνος.

Σε ανάρτησή του στο Facebbok o κ. Καλλιάνος σημειώνει ακόμα:

«Αν επίσης αναλογιστεί κανείς ότι από την προηγούμενη Τετάρτη 12 Ιουλίου μπήκαμε σε θερμή περίοδο και ότι μέχρι περίπου τα τέλη του Ιουλίου θα έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί εύκολα να βγει το συμπέρασμα ότι μετά από αρκετά χρόνια θα μας απασχολήσει ένας τόσο παρατεταμένος καύσωνας.
Χρειάζεται περίσσεια υπομονή και ασφαλώς προσοχή από τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα υγείας. Ο φετινός Ιούλιος για την Ελλάδα θα αποδειχθεί ένας εκ των θερμότερων της τελευταίας 10ετίας.
Ενδεικτικά σας αναφέρω τις μέγιστες θερμοκρασίες της Αττικής για τις επόμενες ημέρες :
Πέμπτη 20/7 : 40-41°C
Παρασκευή 21/7 : 41°C
Σάββατο 22/7 : 42°C
Κυριακή 23/7 : 43-44°C
Τα βράδια όπως είναι φυσιολογικό θα επικρατεί επίσης ζέστη με τον υδράργυρο να μην καταφέρνει να υποχωρεί κάτω από τους 29-30°C.
Μια μικρή πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία τη Δευτέρα 24/7 με μια πρόσκαιρη ενίσχυση του μελτεμιού και μεγάλη επικινδυνότητα για πυρκαγιές,
αλλά από την Τρίτη 25/7 θα ξεκινήσει και πάλι να ανεβαίνει. Το που θα φτάσει από τη νέα εβδομάδα ακόμη δεν το γνωρίζουμε.
Ειδικά δε, σε ευπαθείς πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας που βρίσκονται μακριά από θάλασσες, υπάρχει το ενδεχόμενο -τις επόμενες ημέρες- να σημειωθούν και θερμοκρασίες άνω των 44°C.
Τα στοιχεία επομένως είναι ελαφρώς απογοητευτικά…
Θα επανέλθω για να είστε για ακόμη μια φορά πρώτοι και έγκαιρα ενημερωμένοι».

Κολυδάς: Μεγάλη διάρκεια του καύσωνα 

Τη μεγάλη διάρκεια του καύσωνα σημειώνει και ο Δ/ντης της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς σε ανάρτησή του στο Twitter. O κ. Κολυδάς αναφέρεται και στην επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Καιρικών Φανομέων της ΕΜΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα ζέστης που προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία CLEON σε πολλές περιοχές της χώρας επικαιροποιήθηκε σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.

Α. Σήμερα Τετάρτη 19-7-2023 οι περιοχές που θα επηρεάζονται από πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα είναι περιορισμένες στα δυτικά τμήματα της χώρας, ενώ στα ανατολικά οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες και η αίσθηση της ζέστης μικρότερη, κυρίως επειδή πνέουν Ετησίες άνεμοι (μελτέμια) που φθάνουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ.

Β. Την Πέμπτη 20-7-2023 οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει.

Γ. Ειδικότερα από την Παρασκευή 21-7-2023 έως και την Κυριακή 23-7-2023 η νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα, ενώ τη Δευτέρα 24-7-2023 αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Δ. Από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένεται νέα θερμική έξαρση.

Πιο συγκεκριμένα :

2. Την Πέμπτη 20-7-2023 οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

α. στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 38 με 40 και κατά τόπους στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου

β. Στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 40 με 42 και κατά τόπους στη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 43 βαθμούς Κελσίου

γ. στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

δ. στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

3. Από την Παρασκευή 21-7-2023 έως και την Κυριακή 23-7-2023 προβλέπεται μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φθάνουν στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας τους 45 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου.

4. Τη Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική.

5. Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας.

Η επικαιροποίηση των προγνώσεων με τα νεότερα στοιχεία και τις λεπτομέρειες στην εξέλιξη των θερμοκρασιών θα γίνεται ανά εικοσιτετράωρο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: GETTY IMAGES / IDEAL IMAGES

από το protothema.gr