Πυρετώδεις προετοιμασίες για την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου

Πυρετώδεις προετοιμασίες για την κηδεία μεθαύριο, Δευτέρα, του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου στην Μητρόπολη Αθηνών, στην οποία αναμένεται να παρευρεθεί πλήθος γαλαζοαίματων, συγγενείς του εκλιπόντος.

Επίσης από τους 187 καλεσμένους, τουλάχιστον οι 60 είναι Έλληνες, αναμεσά στους οποίους είναι πολιτικοί, συμμαθητές και οικογενειακοί φίλοι και στενοί συνεργάτες.

Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από την Μητρόπολη θα είναι αυστηρά από πολύ νωρίς το πρωί καθώς από τις 06.00πμ έως τις 10.30πμ, η σoρός του Κωνσταντίνου Γκλύξμπουργκ θα βρίσκεται στο παρεκκλήσι του του Αγίου Ελευθερίου, για τον «αποχαιρετισμό».

Η κηδεία θα γίνει στις 12 το μεσημέρι και στη συνέχεια η σορός θα μεταφερθεί στους βασιλικούς τάφους, στο Τατόι, για την ταφή.

Ποιοι θα δώσουν το «παρών» στην κηδεία

Τουλάχιστον 187, έως τώρα, είναι οι επίσημοι προσκεκλημένοι στην κηδεία του τέως βασιλιά.

Μεγάλη θα είναι η εκπροσώπηση της ισπανικής βασιλικής οικογένειας, με τη βασιλομήτωρα Σοφία και την αδελφή της Ειρήνη να βρίσκονται ήδη στην Αθήνα. Παράλληλα, στην κηδεία θα παρευρεθούν ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φίλιππος, η σύζυγός του Λετίθια, οι αδελφές του Φίλιππου που είναι και ανιψιές του τέως, καθώς και ο επίτιμος βασιλιάς Χουάν Κάρλος από το Άμπου Ντάμπι, όπου βρίσκεται εξόριστος. Το παρών αναμένεται να δώσει και ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Χένρι, ξάδελφος του τέως βασιλιά, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ.

Στην κηδεία θα παρευρεθούν επίσης μέλη των βασιλικών οικογενειών της Σουηδίας, της Νορβηγίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας, ενώ δεδομένη θεωρείται επίσης η παρουσία της βασίλισσας της Δανίας, Μαργαρίτας.

Παράλληλα, 50 Έλληνες έχουν προσκληθεί, μεταξύ αυτών στενοί φίλοι, πρώην συμμαθητές του τέως βασιλιά, πολιτικοί, επιχειρηματίες, ενώ ανάμεσά τους είναι και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ποιος θα εκπροσωπήσει τελικά τη βρετανική βασιλική οικογένεια, με επικρατέστερο το όνομα της πριγκίπισσας Άννας.

«Φρούριο» η Αθήνα

Επί ποδός θα βρίσκεται η αντιτρομοκρατική και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής αστυνομίας ενώ στην Αθήνα θα βρίσκονται και πολυάριθμες φρουρές των βασιλικών οικογενειών.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρξουν στους δρόμους γύρω από τη Μητρόπολη ενώ μέτρα προστασίας θα ληφθούν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά την άφιξη των επισήμων αλλά και γύρω από τα ξενοδοχεία που θα διαμένουν.

Η επίσημη ανακοίνωση της οικογένειας για την κηδεία

«Η εξόδιος ακολουθία του Βασιλέως Κωνσταντίνου θα τελεστεί στις 12.00μμ, την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Θα ακολουθήσει η ταφή στο Τατόι.

Από τις 06.00πμ εως τις 10.30πμ προ της τελετής, η σoρός θα βρίσκεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου.

Η Οικογένεια έχει ζητήσει από τους καλεσμένους αντί στεφάνου να γίνουν δωρεές σε κάποιο από τα ακόλουθα ιδρύματα ή σε κοινωφελή οργανισμό της επιλογής τους:

‘ΕΛΠΙΔΑ’ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ

AXION HELLAS
ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ AURORA

ΠΡΩΗΝ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ».