Pulse: Πέντε σενάρια χωρίς… κυβέρνηση και δύο συγκυβέρνης ΝΔ – Βελόπουλου

Καθώς η Ελλάδα έχει εισέλθει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με το ενδεχόμενο διπλών εκλογών εξαιρετικά πιθανό, τα σενάρια που χτίζουν τα κομματικά επιτελεία βασιζόμενα στις δημοσκοπήσεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι το πολιτικό σκηνικό θα αλλάξει άρδην ανεξαρτήτως του εκλογικού συστήματος.

Ακόμα και στο σενάριο επίτευξης αυτοδυναμίας από το πρώτο κόμμα -που με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις θα είναι η Νέα Δημοκρατία- η πλειοψηφία στη Βουλή θα είναι οριακή, που συνεπάγεται ότι καθώς οι τόνοι θα ανεβαίνουν, και η πολιτική αντιπαράθεση θα οξύνεται, τα περιθώρια θα αδυνατίσουν περαιτέρω.

Με βάση τη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, ο σχηματισμός κυβέρνησης αναδεικνύεται σε… πρόκληση. Δημοσκοπικά, για την ώρα, επικρατεί η ΝΔ, αλλά δεν είναι εύκολο να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα σενάρια της δημοσκόπησης, η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο σε ένα από τα έξι και τότε με οριακή πλειοψηφία 152 βουλευτών.

Η πολιτική ανάλυση των σεναρίων αυτών καταδεικνύει την πολιτική αναγκαιότητα συνεργασιών για τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας. Αυτό συνεπάγεται ότι οι κομματικές κατευθύνσεις δεν μπορεί να στοχεύουν στην εξόντωσης αντιπάλων και στην συσπείρωση ανεξαρτήτως κόστους. Ήτοι, το κόμμα που φιλοδοξεί να κυβερνήσει θα πρέπει να διαμορφώσει εγκαίρως διαύλους επικοινωνίας με αυτό που φιλοδοξεί να συγκυβερνήσει και να προλειάνει το έδαφος πολιτικά. Αυτό έχει επισημάνει άλλωστε σε άρθρο του και ο Αλέξης Παπαχελάς, σε ανύποπτο χρόνο και εστιάζοντας στα ελληνοτουρκικά…

Συγκυβέρνηση ΝΔ

Στα σενάρια της δημοσκόπησης, το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται σε μπαλαντέρ ακόμα και για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ. Με δεδομένο όμως ότι αυτά προβάλλονται από τον ΣΚΑΪ και την Καθημερνή, είναι προφανές ότι πρόκειται για το λεγόμενο “wishful thinking”. Παράλληλα, όμως, αναδεικνύεται και η προοπτική συγκυβέρνησης ΝΔ – Ελληνικής Λύσης, σενάριο που έχει απορρίψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όχι όμως ο κορμός του κόμματός του.

Στη γλώσσα των αριθμών το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να αποτελέσει τον καταλύτη για τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς όλα δείχνουν ότι θα αναδειχθεί τρίτο κόμμα και πιθανώς με ενισχυμένα ποσοστά και εκπροσώπηση. Υπ αυτό το πρίσμα, το ΠΑΣΟΚ αποτελεί λύση, ενώ η Ελληνική Λύση… μπάλωμα.

Το μήνυμα από την παράλληλη συζήτηση και των δύο ενδεχομένων, είναι σαφές: Η ΝΔ είναι αποφασισμένη να κυβερνήσει ανεξαρτήτως παρτενέρ. Η λογική αυτή έχει απήχηση σε συγκεκριμένες ομάδες, οι οποίες αναζητούν “καθαρές” προοπτικές και συνήθως πρόκειται τις οικονομικές ελίτ που ζητούν κυβερνησιμότητα, σταθερότητα και ορίζοντα, ώστε να συνταχθούν.

Υπάρχουν βέβαια και αριθμητικοί συνδυασμοί με τη συμμετοχή του κόμματος Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη, το οποίο σε κάποια σενάρια φαίνεται να εισέρχεται στη Βουλή. Ακόμα δεν μετράται όμως το κόμμα του Κώστα Μπογδάνου, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει έκπληξη ή/και λύση για τη ΝΔ.

Οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει από τη ΔΕΘ δηλώσει ξεκάθαρη πρόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την απλή αναλογική. Ωστόσο, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης αν δεν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος έδειξε να το αρνείται.

Σε κανένα από τα σενάρια της δημοσκόπησης όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή να συγκυβερνήσει μόνο με τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει όμως ένα σενάριο στο οποίο μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηησ -σε επίπεδο αριθμών- με τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25. Πρόκειται όμως για το σενάριο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε απριόρι να χαρακτηρίσει “τερατογένεση”, καθώς η ΝΔ θα ήταν πάλι πρώτο κόμμα, αλλά η αντιπολίτευση θα μπορούσε να την υπερσκελίσει.

Το σενάριο ανοχής ή συμμετοχής του ΚΚΕ σε συγκυβέρνηση έχει κατ επανάληψη διαψευστεί.