Ψήφος των αποδήμων: Τη Δευτέρα σε δημόσια διαβούλευση

Σε δημόσια διαβούλευση θα εισέλθει αύριο η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για την άρση των εμποδίων σχετικά με την ψήφο των αποδήμων σε μία διαδικασία η θα ολοκληρωθεί πιθανόν μέχρι τις 17 Ιουλίου.

Ταυτόχρονα, ξεκινάει και η συζήτηση με τα κόμματα. Στόχος κατά πληροφορίες να έρθει στη Βουλή στις 18 Ιουλίου και να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του μήνα.

Σημειώνεται μάλιστα πως σε άτυπη ενημέρωσή του το Υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει πως «το ν/σ που αφορά στην ψήφο των αποδήμων θα αναρτηθεί αύριο, Δευτέρα 17 Ιουλίου για διαβούλευση και αμέσως θα ξεκινήσει η συζήτηση με τα κόμματα. Στόχος είναι να έχει τεθεί προς ψήφιση πριν το κλείσιμο της Βουλής, δηλαδή πριν τα τέλη Ιουλίου».

Με τη νομική αυτή ρύθμιση, ανοίγει ο δρόμος ώστε όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού που είναι όμως εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν να μετέχουν στην εκλογική διαδικασία απ’ όπου και αν κατοικούν.

Έτσι, με την έγκριση του νέου νόμου, όσοι έχουν το δικαίωμα ψήφου, θα μπορούν να εγγράφονται στους καταλόγους εξωτερικού και να ψηφίζουν σε πρεσβείες και προξενεία.

«Ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα» σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή και τόνισε:

«Σήμερα ήρθε η ώρα να δούμε πόση συνέπεια έχουμε μεταξύ λόγων και πράξεων και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να ψηφιστεί από 300 βουλευτές».

Σημειώνεται ότι χρειάζονται οι ψήφοι 200 βουλευτών κι ότι 190 είχαν ψηφίσει τη σχετική διάταξη της ΝΔ το 2021 ενώ αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι διαμορφώνεται μία ευρύτερη συναίνεση.

Το 2021, όταν είχε κατατεθεί η σχετική ρύθμιση, είχε υπερψηφιστεί από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση με 190 βουλευτές, πλην όμως δεν είχε συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 200 ψήφων για να περάσει.

Σήμερα, τα τρία κόμματα αθροίζουν 202 ψήφους, ενώ διάθεση υπερψήφισης έδειξε και η Πλεύση Ελευθερίας δια της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία διαθέτει 8 βουλευτές.

Με το ΚΚΕ παγίως να μην υπερψηφίζει, η «μπάλα» τώρα περνά και πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται σε εσωκομματική περιδίνηση, ενώ μένει να φανεί πώς θα τοποθετηθούν και τα δύο μικρότερα δεξιότερα κόμματα, οι Σπαρτιάτες και η ΝΙΚΗ.

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι η νέα κοινοβουλευτική περίοδος σημαίνει δουλειά και αποκατάσταση στρεβλώσεων.

Σε ανάρτηση της, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, σημειώνει «ιστορική η ευκαιρία και η ευθύνη όλων των βουλευτών».

Σημειώνεται δε πως η ίδια θα καλέσει για συζητήσεις εκπροσώπους όλων των κομμάτων.