ΠΡΟΣΟΧΗ! Με αυτές τις εφαρμογές «ψαρεύουν» ανήλικα οι παιδεραστές

Πώς λειτουργούσε η εφαρμογή μέσω της οποίας παιδόφιλοι επικοινωνούσαν με τον 53χρονο παιδοβιαστή Ηλία Μίχο για να συναντηθούν με τη 12χρονη, αποκαλύπτει το MEGA.

Ραντεβού στα τυφλά, με εχεμύθεια, χωρίς ταυτότητα, με άντρες ή γυναίκες και δυνατότητα βιντεοκλήσης.

«Σε αυτές τις πλατφόρμες οι δράστες λειτουργούν με αλίευση. Εκεί γίνεται το πρώτο ψάρεμα και ακολουθούν σε πιο μυστικές και δύσκολα εντοπίσιμες εφαρμογές», δήλωσε η Κέλλυ Ιωάννου, διευθύντρια Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας.

Μπαίνοντας στην αρχική σελίδα οι χρήστες επιλέγουν αν ενδιαφέρονται για άντρες ή γυναίκες. Η πλατφόρμα αναγράφει ότι απευθύνεται σε ενήλικες, η πραγματικότητα όμως αποδεικνύει ότι αρρωστημένοι χρήστες κρύβονται στην ανωνυμία που τους προσφέρει ο ψηφιακός κόσμος.

Για να μπορέσει κάποιος να γίνει χρήστης της συγκεκριμένης πλατφόρμας την οποία χρησιμοποιούσε ο 53χρονος, πρέπει να δηλώσει το κινητό του τηλέφωνο. Πολλοί από τους 213 δήλωσαν τηλέφωνα φαντάσματα.

«Η παιδοφιλικές ιστοσελίδες είναι εκατοντάδες χιλιάδες, οι οποίες έχουν και παιδάκια, παιδάκια βέβαια εννοούμε, 14, 15, 16. Εγώ πιστεύω ότι θα βγουν αρκετά πρόσωπα, θύματα, θα ξεπεράσουν τα 4 – 5. Η υπόθεση πιστεύω ότι τώρα ξεκινάει», ήταν η εκτίμηση του Μανώλη Σφακιανάκη.

Δεκάδες, αντίστοιχες εφαρμογές κατακλύζουν το διαδίκτυο. Πρόκειται για το απόλυτο «εργαλείο» στα «χέρια» των παιδεραστών, το λεγόμενο διαδικτυακό grooming.

Ένας παιδεραστής μπορεί να βάλει αρχικά «παγίδες» σε διαδικτυακά παιχνίδια, chat rooms και μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν συνεχίσει σε σκοτεινές διαδικτυακές σελίδες.

Οι «πελάτες» είναι απόλυτα εξοικειωμένοι με το λεξιλόγιο των παιδιών, γνωρίζουν τους προβληματισμούς και τα ενδιαφέροντά τους. Ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να γράψουν για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους.