Προς κατάργηση ή μείωση και τα υποχρεωτικά rapid test για τους ανεμβολίαστους

rapid test

Αντίθετα με όσα είχαν διαρρεύσει αρχικά στο τραπέζι βρίσκεται και η κατάργηση των υποχρεωτικών rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους πολίτες.

Να θυμίσουμε ότι αυτή τη στιγμή οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο rapid test την εβδομάδα, κάτι το οποίο αναμένεται να αλλάξει.

Όπως όλα δείχνουν για τους εργαζόμενους σε εστίαση, καταστήματα τροφίμων, κομμωτήρια και τουρισμό τα rapid test θα μειωθούν σε ένα την εβδομάδα, ενώ για τους υπόλοιπους θα καταργηθούν πλήρως.

Η κυβέρνηση γενικώς, στην προσπάθεια της να «σώσει ότι μπορεί» στις εκλογές, αλλά και να ανοίξει τη χώρα για τον τουρισμό έχει αποφασίσει την αναστολή όλων των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Η αρχή έγινε με την απόφαση για αναστολή των προστίμων στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, αν και η κυβέρνηση δεν έχει ακυρώσει τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν μέχρι σήμερα και τα έχει πληρώσει μόλις το 14%.

Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία είναι θέμα χρόνου να καταργηθούν.

Να τονιστεί βέβαια ότι τα μέτρα αναμένεται να επιστρέψουν από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα και με όσα είπε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Οι ημερομηνίες κλειδιά για την άρση του μέτρου των πιστοποιητικών
Όπως όλα δείχνουν καθοριστικός μήνας είναι ο Απρίλιος καθώς από τότε θα ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων και ειδικά αυτόν που είχαν αλλάξει την καθημερινότητα των πολιτών, όπως η χρήση των πιστοποιητικών, αλλά και της μάσκας.

Ήδη σε πλήρη εξέλιξη είναι η συζήτηση για την κατάργηση της χρήσης του πιστοποιητικού νόσησης ή εμβολιασμού, με δεδομένο μάλιστα ότι το πιστοποιητικό δεν απαιτείται ήδη για σειρά δραστηριοτήτων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο ακόμα οι απόψεις των «ειδικών» δεν συγκλίνουν καθώς υπάρχουν οι θέσεις ότι θα πρέπει το πιστοποιητικό να καταργηθεί στις 18 Απριλίου, δηλαδή πριν από το Πάσχα.

Η δεύτερη άποψη είναι για τις 2 Μαΐου, ώστε να μην περιοριστεί κάπως η κατάσταση μέσα στο Πάσχα. Τέλος υπάρχουν και ακόμα απόψεις, οι οποίες όπως όλα δείχνουν δεν θα υιοθετηθούν για άρση του μέτρου των πιστοποιητικών τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται πως βάσει των μέτρων που ισχύουν έως και σήμερα οι ανεμβολίαστοι μπορούν να κάθονται τώρα μόνο έξω και μόνο με αρνητικό rapid test ή μοριακό.

Τι θα γίνει με τη μάσκα
Στην εξίσωση της άρσης των μέτρων για τον κορωνοϊό μπαίνει και η χρήση της μάσκας, καθώς ακούγεται και η άποψη πως η ελεύθερη κυκλοφορία χωρίς πιστοποιητικά στους κλειστούς χώρους μπορεί να επιτραπεί μόνο με τη διατήρηση του μέτρου της προστατευτικής μάσκας.

Πάντως ένα από τα σενάρια που κυκλοφορεί είναι ότι από αρχές Μαΐου η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους δε θα είναι υποχρεωτική, αλλά θα υπάρχει ισχυρή σύσταση.

Υποχρεωτική αναμένεται να παραμείνει σε νοσοκομεία, δομές υγείας, δομές Φροντίδας Ηλικιωμένων, σούπερ μάρκετ και Μέσα Μεταφοράς.

Από την άλλη πλευρά σε εστίαση και κομμωτήρια αναμένεται να παραμείνει υποχρεωτική μόνο για τους εργαζόμενους.