Προκαλούν και πάλι: Τουρκικές πηγές μιλάνε για δύο ξεχωριστά κράτη στο Κυπριακό

Πηγές που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA, επικρίνοντας τις δηλώσεις των ελληνικών αρχών σχετικά με την Κύπρο, ότι δηλαδή «δεν υπάρχει λύση δύο κρατών. Η λύση στο Κυπριακό είναι η ένωση του νησιού», ανέφεραν ότι:

«Είναι σαφές ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί κανένα αποτέλεσμα από την επανειλημμένη συζήτηση δοκιμασμένων και ανεπιτυχών προτάσεων λύσης. Η δομή των δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο είναι τώρα η μόνη λύση».

Οι πηγές ασφαλείας τόνισαν τη σημασία μιας μόνιμης λύσης στο νησί, αλλά παρά την εποικοδομητική στάση της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ», η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση συνεχίζει να τηρεί μία αβάσιμη και αδιάλλακτη στάση.

Διαψεύδουν το περιστατικό με την ακταιωρό

Οι πηγές σχολιάζουν επίσης και το περιστατικό με την ακταιωρό ανοιχτά της Κύπρο, σημειώνοντας ότι «οι πληροφορίες στον ελληνοκυπριακό Τύπο δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια» και ότι τέτοιες δηλώσεις προσπαθούν να αυξήσουν την ένταση.

Δηλώνουν επίσης ότι «οι Ε/Κ πρέπει να σταματήσουν αυτή τη στάση, που παραβιάζει τα δικαιώματα και τους νόμους των Τουρκοκυπρίων, ενώ σημειώνουν ότι η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο μέσω του διαλόγου και τονίζουν την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα και στη «Γαλάζια Πατρίδα», συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου».

Παράλληλα, η διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας προέβη σε ανακοίνωση σχετικά με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ΤΔΒΚ στις 19-20 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ερντογάν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην ΤΔΒΚ στις 19-20 Ιουλίου μετά από πρόσκληση του Τ/Κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ Ερντογάν-Τατάρ θα συζητηθούν οι σχέσεις Τουρκίας και ψευδοκράτους σε όλες τους τις πτυχές, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα ανταλλαχθούν απόψεις σχετικά με το Κυπριακό.

Μήνυμα Δένδια σε Τουρκία: Δεν υπάρχει «λύση δύο κρατών» στην Κύπρο

Σε συνέντευξή του στην αραβική διεθνή εφημερίδα Asharq Al Aswat ο Νίκος Δένδιας στέλνει σαφές μήνυμα για το Κυπριακό. «Δεν υπάρχει “λύση δύο κρατών” στην Κύπρο», τονίζει και συμπληρώνει ότι «Υπάρχει πρόταση δημιουργίας δύο κρατών από τη μεριά των Τούρκων, η οποία δεν αποτελεί λύση στο Κυπριακό». «Η λύση του Κυπριακού είναι η ενοποίηση της Νήσου. Όλα τα άλλα δεν συνιστούν λύση. Είναι αντίθετα στο Διεθνές Δίκαιο», τονίζει και προσθέτει: «Δεν είμαι εγώ, ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος, είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ιδέα μιας “λύσης δύο κρατών”».

Ο υπουργός επεσήμανε ακόμη πως είναι σημαντικό να δούμε τι θα πει και τι θα κάνει στις 20 Ιουλίου, ο Πρόεδρος Ερντογάν όταν επισκεφθεί το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. «Εάν η ρητορική στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου είναι αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο, είναι αντίθετη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τότε η συμπεριφορά του Προέδρου Ερντογάν δεν έχει κανένα νόημα».