Προκαλεί ο Ερντογάν:Παραμένουμε δεσμευμένοι στο τουρκολιβυκό σύμφωνο,στηρίζουμε τη λιβυκή κυβέρνηση

H Τουρκία θα συνεχίσει να δίνει την πλήρη στήριξή της στη λιβυκή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, «όπως και στην προηγούμενη νόμιμη κυβέρνηση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως η προστασία της «κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, της πολιτικής ενότητας και της ευημερίας του λιβυκού λαού είναι οι κορυφαίοι στόχοι της Τουρκίας».

Παράλληλα, τόνισε πως Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο που υπέγραψαν το 2019, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Λίβυο πρωθυπουργό Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Σημειώνεται πως η Τουρκία είχε υποστηρίξει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας στρατιωτικά, με προσωπικό και εξοπλισμούς, συμβάλλοντας στην απόκρουση της επίθεσης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) εναντίον της Τρίπολης. Ως εκ τούτου,οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου δημιουργούν ερωτηματικά ως προς την «επόμενη ημέρα» σε μια ούτως ή άλλως εξαιρετικά εύθραυστη κατάσταση- και αν μη τι άλλο υπογραμμίζει πως, όποιες και αν είναι οι εξελίξεις η Άγκυρα εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στα τεκταινόμενα στη Λιβύη.

Υπενθυμίζεται πως, σε δικές του δηλώσεις, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ, είχε επαναλάβει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να υποστηρίξει την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης, προσθέτοντας πως η Άγκυρα θα συνέχιζε να βοηθά με στρατιωτική εκπαίδευση και εκπαίδευση σε θέματα ασφαλείας και με συμβούλους για μια «σταθερή, ανεξάρτητη και κυρίαρχη Λιβύη».

Η τουρκική στρατιωτική επέμβαση έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην διάσωση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με την οποία η Άγκυρα έχει υπογράψει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, παραβιάζοντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Οι τουρκικές ενέργειες έχουν προκαλέσει την αντίδραση και αποδοκιμασία της διεθνούς κοινότητας, και πολλοί έχουν κατηγορήσει την Τουρκία για παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη. Παρόλα αυτά, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η τουρκική υποστήριξη απέτρεψε την πτώση της Τρίπολης και «νέες σφαγές», οδηγώντας στην κατάπαυση του πυρός.

Επίσης, πρόσθεσε πως αυτοί που υποστήριξαν τους «πραξικοπηματίες» στη Λιβύη αντί για την κυβέρνηση εθνικής ενότητας είναι «σύμμαχοι στις σφαγές».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι έχουν γίνει βήματα για την επιτάχυνση της επιστροφής του τουρκικού ιδιωτικού τομέα στη Λιβύη.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης, έκανε ξεκάθαρη τη θέση της Αθήνας για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο αλλά και την πρόθεση της χώρας να υπογράψει συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με την Τρίπολη αλλά και συμβάλει στην ανοικοδόμηση με επενδύσεις.

Μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της χώρας, Χουσεΐν Ατίγια Αμπντούλ Χαφίζ Αλ-Κατράνι, ο κ. Δένδιας υποστήριξε πως η Αθήνα δέχθηκε με ικανοποίηση την πρόθεση της μεταβατικής κυβέρνησης να ακυρώσει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνάψει νέες συμφωνίες με τη Λιβύη τόσο για το θέμα των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών, όσο και για την ανοικοδόμηση της Αφρικανικής χώρας μέσω των επενδύσεων που μπορούν να γίνουν.

Με πληροφορίες από Anadolu, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters