Πρόεδρος Ωνασείου σε υπαινιγμούς Κούγια: «Δεν αποφασίζει ένας γιατρός»

Μιλώντας στο MEGA, ο πρόεδρος του Ωνασείου, υπερασπίστηκε σθεναρά τον εντατικολόγο Ανδρέα Ηλιάδη σε σχέση με τους υπαινιγμούς του Αλέξη Κούγια, στο δικαστήριο για τη Ρούλα Πισπιρίγκου. «Έχει συμβεί ένα γεγονός με δύο πλευρές. Αδικήθηκε κατάφορα ο Ηλιάδης που κάνει προσπάθεια με αξιέπαινο τρόπο. Όταν χάνουν τη μάχη για τη ζωή αυτά τα παιδιά, δεν τελειώνει το καθήκον του, προσπαθεί να σώσει κι άλλες ζωές προωθώντας τη δωρεά οργάνων. Αυτό έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα. Πριν λίγους μήνες διοργανώθηκε εκδήλωση από τις οικογένειες των παιδιών που έχουν δωρίσει όργανα μετά την τραγική απώλεια ζωής για να τιμήσουν τον κ. Ηλιάδη και τη δωρεά οργάνων».

Παράλληλα, ιεραρχώντας το σημαντικότερο θέμα, τόνισε: «Εδώ έχουμε το δεύτερο θέμα. Πόσο πληγώνεται από την προβολή τέτοιων απόψεων καθόλα ανυπόστατων η δωρεά οργάνων. Πρόσφατα ψηφίστηκε καινούργιος νόμος για μεταμοσχεύσεις. Κάνει τεράστια προσπάθεια για τη δωρεά. Ευελπιστούμε από την τελευταία θέση που είναι η Ελλάδα να ξεκολλήσει. Αν αυξηθεί η δωρεά θα σωθούν ζωές. Εμείς καταλαβαίνουμε για πιο λόγο αισθανόμαστε όπως αισθανόμαστε».

Διαλύοντας κάθε αμφιβολία που μπορεί να δημιούργησε ο συνήγορος για τη διαδικασία της δωρεάς οργάνων, ο Ιωάννης Μπολέτης, τόνισε: «Αν θέλω να διασφαλιστώ ότι αν βρεθώ σε ΜΕΘ δεν πρόκειται να τραβήξουν την πρίζα, θα δήλωνα δωρητής οργάνων. Οι διαδικασίες είναι τέτοιες που διασφαλίζεται πλήρως ο δυνητικός δωρητής ότι έχει χάσει τη ζωή του. Χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες, δεν είναι απόφαση του γιατρού του. Υπάρχει ιατρική ομάδα άσχετη από τον γιατρό που διαπιστώνει τον εγκεφαλικό θάνατο για να μπορέσει να μιλήσει στην οικογένεια για τη δωρεά. Δεν παίρνει ένας γιατρός την απόφαση για τη δωρεά».