Πρόεδρος ΕΒΕΑ: Τεράστιο το πρόβλημα ρευστότητας πολλών επιχειρήσεων

Το πρόγραμμα “Γέφυρα” βρέθηκε στο επίκεντρο της ενημερωτικής τηλεδιάσκεψης που διοργάνωσε το ΕΒΕΑ με τη βοήθεια της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος στην ομιλία του επεσήμανε αρχικά ότι “το πρόγραμμα “Γέφυρα” είναι ένα πρόγραμμα που παρέχει τη δυνατότητα σε όσους έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας, να αιτηθούν κρατική επιδότηση δανείων με υποθήκη την 1η κατοικία, για διάστημα εννέα μηνών.

“Θέλω να πω κατ’ αρχήν, ότι πρόκειται για μια παρέμβαση άκρως απαραίτητη, με δεδομένες τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην πραγματική οικονομία, τους τελευταίους έξι μήνες. Δυστυχώς, η πανδημία του πέρα από μια πρωτοφανής κρίση υγείας, εξελίσσεται και σε μια σοβαρή οικονομική και κοινωνική κρίση, για την Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το δεύτερο τρίμηνο του 2020 είχαμε 25% μείωση του κύκλου των εργασιών, στο σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας. Για τις δε επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας, η πτώση σε σχέση με πέρυσι αγγίζει το 56%. Αυτό σημαίνει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας για ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Είναι πάρα πολλοί αυτοί που σήμερα δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, κινδυνεύοντας να χάσουν ακόμη και τα ίδια τους τα σπίτια” υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος και πρόσθεσε ότι “επιδοτώντας ένα μέρος αυτών των υποχρεώσεων, το κράτος μπορεί να παρέχει μια ανακούφιση στους συγκεκριμένους δανειολήπτες. Να δώσει ένα χέρι βοήθειας μέχρι – όπως όλοι ελπίζουμε – να εξομαλυνθεί η κατάσταση”.

Όπως τόνισε ο ίδιος “το συγκεκριμένο μέτρο – πέραν του ότι απαντά σε πιεστικές ανάγκες – περιλαμβάνει και μια σειρά από θετικά στοιχεία, σε επίπεδο σχεδιασμού, τα οποία θα ήθελα συνοπτικά να επισημάνω. Το πρώτο είναι ότι δεν καλύπτει μόνο τα μη εξυπηρετούμενα, αλλά και τα εξυπηρετούμενα δάνεια, επιβραβεύοντας μάλιστα τους συνεπείς δανειολήπτες. Το δεύτερο είναι ότι έχει σχεδιαστεί μια απλούστερη διαδικασία υποβολής της αίτησης, η οποία διευκολύνει σημαντικά τους ενδιαφερόμενους. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στον πρώτο μήνα της λειτουργίας της πλατφόρμας υποβλήθηκαν πάνω από 50.000 αιτήσεις. Τρίτον, ιδιαίτερα σημαντικό, είναι ότι με την υποστήριξη των δανειοληπτών σε αυτή τη συγκυρία, περιορίζεται ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων εξαιτίας της πανδημίας”.

Όπως ανέφερε ο κ. Μίχαλος “το τελευταίο που θέλουμε είναι να βλέπουμε βιώσιμες κατά τα άλλα επιχειρήσεις να κλείνουν. Ή έντιμους επιχειρηματίες να καταστρέφονται και να στιγματίζονται για μια ζωή, επειδή είχαν μια κακή χρονιά. Το νέο πρόγραμμα Γέφυρα υπηρετεί, πιστεύω, αυτή την ανάγκη. Και ελπίζω ότι θα μπορέσει να αξιοποιηθεί σωστά, από όσο το δυνατόν περισσότερους δανειολήπτες. Σας ευχαριστώ. Και ευχαριστώ επίσης τον κ. Κουρμούση, που είναι για μια ακόμη φορά μαζί μας, προκειμένου να παρέχει χρήσιμη, έγκυρη και ακριβή πληροφόρηση».