Προχωρεί η online διασύνδεση ταμειακών και POS απευθείας με την εφορία

ΗΑΑΔΕ έχει κάνει ήδη γνωστές στην αγορά τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, το οποίο στοχεύει στη διασφάλιση έκδοσης των νόμιμων παραστατικών πριν από οποιαδήποτε συναλλαγή μέσω τερματικών POS.

Το προηγούμενο διάστημα, μέσω διαβούλευσης η ΑΑΔΕ ζήτησε από επιχειρήσεις και φορείς να υποβάλουν παρατηρήσεις συνοδευόμενες από τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις για το συγκεκριμένο έργο. Κάτι και που έγινε.

Η online διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS εκτιμάται ότι θα κλείσει κάποια παράθυρα φοροδιαφυγής. Οπως έχουν δείξει οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ, πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές που έχουν με πελάτες τους με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες «ξεχνούν» να κόψουν απόδειξη λιανικής ή κόβουν μικρότερη απόδειξη. Ενώ δηλαδή το POS δέχεται τη συναλλαγή ο καταστηματάρχης είτε δεν κόβει καθόλου απόδειξη είτε εκδίδει απόδειξη αλλά με ένα μικρό ποσό, βάζοντας έτσι στο ταμείο του τον ΦΠΑ που έχει πληρώσει ο καταναλωτής.

Με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS θα γίνεται πλήρης καταγραφή όλων των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Επίσης θα αναπτυχθούν υποδομές και εφαρμογές για την παρακολούθηση των συναλλαγών των ταμειακών μηχανών και την υποστήριξη του μηχανισμού ελέγχου.

Μετά την ολοκλήρωσή του, σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, το μέτρο αναμένεται να περιορίσει τις απώλειες ΦΠΑ.

Στην Ελλάδα κάθε λεπτό χάνονται 1.008 ευρώ λόγω φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ έναντι 4.000 ευρώ στο σύνολο των χωρών της ΕΕ. Συνολικά το 2019 η Ελλάδα έχασε έσοδα 5,3 δισ. ευρώ από την κλοπή ΦΠΑ η οποία συντελείται κυρίως μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων. Η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή των χωρών με τη μεγαλύτερη απώλεια εσόδων ΦΠΑ(πρώτη η Ρουμανία το 2019 με 34,9%, δεύτερη η Ελλάδα με 25,8%).