Πρεσβεία Ιράν – Αθήνα: Με «ματωμένα δάκρυα» οι γυναίκες ζητούν ελευθερία

Με «ματωμένα δάκρυα» ζωγραφισμένα στα μάτια τους, πανό με συνθήματα για την ελευθερία και φωτογραφίες της 22χρονης Μάχσα Αμινί, που προσήχθη από την αστυνομία των ηθών στο Ιράν και βασανίστηκε γιατί δεν φόρεσε σωστά το χιτζάμπ, διαδηλώνουν έξω από την ιρανική πρεσβεία στην Αθήνα γυναίκες και άνδρες.

Η αστυνομία για να απωθήσει τους διαδηλωτές προχώρησε σε χρήση χημικών και τα πνεύματα λίγα λεπτά αργότερα ηρέμησαν.

Το κάλεσμα για τη συγκέντρωση έξω από την πρεσβεία του Ιράν

Η Mahsa Amini συνελήφθη από την «Αστυνομία Σεμνότητας» στο Ιράν γιατί δεν φόραγε «σωστά» το χιτζάμπ της και φαίνονταν τούφες από τα μαλλιά της. Αυτό έγινε στις 13 Σεπτεμβρίου. Στις 16 Σεπτεμβρίου πέθανε επειδή είχε χτυπηθεί μέχρι θανάτου στο κεφάλι με κλομπ, λίγη ώρα μετά την σύλληψή της και την βίαιη εισαγωγή της σε κλούβα της αστυνομίας.

Ο Θάνατος της Mahsa Amini την μετέτρεψε σε σύμβολο κατά της βίας κατά των γυναικών στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Καθημερινά πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα μαζικές διαδηλώσεις με συνθήματα κατά του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και της θεοκρατίας με δεκάδες νεκρούς από την έναρξη των διαδηλώσεων. Οι γυναίκες ηγούνται των κινητοποιήσεων κόβοντας τα μαλλιά τους και καίγοντας τις μαντήλες τους.

Γυναικείες/φεμινιστικές οργανώσεις/συλλογικότητες καλούμε σε συγκέντρωση έξω από την Πρεσβεία του Ιράν, Στρατηγού Καλλάρη 16, Ψυχικό – την Τρίτη 27/9/2022 και ώρα 17:00.

 

«Τζιν – Τζιάν – Αζάντι: Γυναίκες, ζωή, ελευθερία».

Δείτε φωτογραφίες του Newsbeast από τα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από την πρεσβεία του Ιράν: