Πούτιν: «Παρακολουθούμε με ανησυχία τι συμβαίνει στους Αγίους Τόπους – Κάποιοι θέλουν να εμπλακούν οι χώρες σε πόλεμο»

Σε βαρυσήμαντες δηλώσεις λίγο πριν την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στην Γάζα που μπορεί να αποτελέσει θρυαλίδα εξελίξεων για όλη την Μέση Ανατολή, προέβη ο Β.Πούτιν όπου εκτός των άλλων αναφέρθηκε και στην ανάγκη προστασίας των Αγίων Τόπων.

«Βλέπουμε ορισμένες δυνάμεις να επιχειρούν να προκαλέσουν περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, να σύρουν στον πόλεμο όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες και λαούς προς ίδιον όφελος. Σκοπός είναι να εκτοξεύσουν ένα πραγματικό κύμα χάους μίσους – και όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά και πέρα από τα σύνορά της».

Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους σημείωσε ότι η επιδείνωση της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης αφορά και τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Β.Πούτιν, η Μόσχα παρακολουθεί με ανησυχία και πόνο τα γεγονότα στους Αγίους Τόπους, που έχουν ιερή σημασία για Χριστιανούς, Μουσουλμάνους και Εβραίους.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι αυτήν τη στιγμή στην περιοχή συμβαίνει μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Υποστήριξε επίσης πως γίνονται προσπάθειες από κάποιους να εκμεταλλευτούν τα θρησκευτικά συναισθήματα των πιστών στο πλαίσιο των όσων συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, σκοπός τέτοιων ενεργειών είναι να αυξηθεί η αστάθεια στον κόσμο.

«Αλλά, περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης εγκυμονεί σοβαρές και εξαιρετικά επικίνδυνες, καταστροφικές συνέπειες. Και όχι μόνο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η κρίση θα μπορούσε να διαχυθεί πολύ πέρα από τα σύνορα της Μέσης Ανατολής» σημείωσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε τη θέση της Μόσχας σχετικά με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή:

Βασίζεται σε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων, κυρίαρχων κρατών: του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

Τόνισε δε ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί μακροπρόθεσμη και θεμελιώδης ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Οι δηλώσεις έρχονται σε μια ημέρα που οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στην εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων στα πλαίσια ασκήσεως ετοιμότητας των πυρηνικών δυνάμεων.

Παράλληλα οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τις θέσεις τους στην ευρύτερη περιοχή ενώ την ίδια στιγμή ο Τ.Μπάιντεν που τόνισε σε δηλώσεις ότι «δεν υπάρχει επιστροφή στο status quo όπως ήταν στις 6 Οκτωβρίου» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, αλλά την ίδια ώρα επέκρινε τη δραστηριότητα των «εξτρεμιστών Ισραηλινών εποίκων» που επιτίθενται σε Παλαιστίνιους.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να κάνει «ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τους αμάχους».

Πρόσθεσε ότι ανησυχεί για τις αναφορές «εξτρεμιστών εποίκων» που επιτίθενται σε Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη «σε μέρη που δικαιούνται να βρίσκονται». Αυτό πρέπει να σταματήσει, τόνισε.

Επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το Ισραήλ που αμύνεται εναντίον της Χαμάς και εγγυήθηκε ότι οι ΗΠΑ «θα διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα έχει ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί εναντίον αυτών των τρομοκρατών».

Ο Πρόεδρος Joe Biden ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε οποιεσδήποτε επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή και εξέπεμψε απευθείας προειδοποίηση στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Ayatollah Ali Khamenei.

«Η προειδοποίησή μου προς τον Ayatollah ήταν ότι εάν συνεχίσουν να κινούνται εναντίον αυτών των στρατευμάτων, θα απαντήσουμε»,

Είπε επίσης ότι η περιοχή πρέπει να προετοιμαστεί για το τέλος της σύγκρουσης και «για το τι θα επακολουθήσει».

Οι ΗΠΑ, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, επιμένουν στη θέση για μια λύση δύο κρατών για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους.

Τέλος, επισήμανε ότι η Χαμάς «δεν εκπροσωπεί τη μεγάλη πλειοψηφία του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας ή οπουδήποτε αλλού».